novi propisi

London će tretirati Europljane kao i ostale imigrante nakon Brexita

02.10.2018 u 16:29

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May najavila je u utorak nove propise u području imigracije u V. Britaniji koji će stupiti na snagu nakon brexita i dati prioritet kvalificiranim radnicima ukidajući slobodno kretanje europskih građana

"Kad napustimo Europsku uniju, uspostavit ćemo sustav imigracije koji zauvijek prekida sa slobodnim kretanjem" europskih građana u V. Britaniji, izjavila je šefica vlade u priopćenju. "Bit će to sustav zasnovan na kompetencijama radnika a ne na njihovu podrijetlu".

"Taj će novi sustav omogućiti smanjenje imigracije nedostatno kvalificiranih osoba", dodala je šefica vlade. "Stavit će V. Britaniju na put imigracije smanjene na održive razine, kao što je obećano".

Theresa May obvezala se u programu predstavljenom za parlamentarne izbore u lipnju 2017. da će smanjiti migracijski balans na manje od 100.000 osoba godišnje, nasuprot 273.000 godine 2016. Britanska čelnica trebala bi podrobno objasniti taj novi sustav u govoru koji će održati u srijedu na kongresu Konzervativne stranke u Birminghamu.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Po novim propisima, osobe koje se žele nastaniti u V. Britaniji morat će dokazati izvjesnu razinu prihoda kako bi se zajamčilo da ne zauzmu radna mjesta "koja bi mogli dobiti" Britanci.

Vize izdane studentima neće biti podvrgnute istim kriterijima.