nije šala

Sumanuti napadači sve češće ubijaju lukom i strijelom: Kako se kod nas može doći do takvog oružja i treba li dozvola?

14.10.2021 u 17:53

Bionic
Reading

Luk i strijela poslužili su 37-godišnjem Dancu kao oružje za peterostruko ubojstvo u norveškom gradu Kongsbergu. U sumanutom pohodu, iz zasad nepoznatih razloga, Danac je ispaljivao strijele u gradiću nedaleko od Osla. Gdje je nabavio oružje i je li za njega bila potrebna dozvola, za sada nije poznato. Prije mjesec dana u nizozemskom gradu Almelu ubijeno je dvoje ljudi iz samostrela. Ispitali smo kakva je situacija s takvim oružjem kod nas

U Hrvatskoj prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, koji je na snazi od 2018. godine, samostreli i lukovi potpadaju pod oružje s tetivom koje uzlazi u dvije kategorije – C i D. Za oružja s tetivom čija je sila natega iznad 450 Newtona, odnosno 101 LBF (pound force) iz prve kategorije, u koju između ostalog spadaju zračna puška, kubura, mužari i plinsko oružje, potrebna je prijava policiji dok za kategoriju D, u kojoj su oružja s tetivom čija je sila natega manja od 450 Newtona, prijava nije potrebna. U kategoriju D ulaze još hladna oružja, električni paralizatori i puške za paintball.

Sasvim očekivano, i jednu i drugu kategoriju oružja moguće je nabaviti i kod nas, ali za prvu, kako doznajemo u nekoliko specijaliziranih trgovina oružjem, propisana je jasna procedura. Tako Studio Trade iz Nedelišća na svojim stranicama navodi da kupac samostrela mora imati navršenu 21 godinu i da nakon što uzmu njegove podatke prosljeđuju ih nadležnoj policijskoj upravi. Sam kupac također ima obvezu prijave oružja u roku od osam dana od kupovine.

Prema zakonu, prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanjem odobrenja za nabavu oružja iz kategorije C ili prilikom prijave o njegovoj nabavi građanin mora dati podatke o svom liječniku nadležnoj policijskoj upravi koja ga izvještava o njegovoj nabavi.

Oružje iz kategorije D, kako smo naveli, može se kupiti bez problema i za njega praktički nema papirologije ni evidencije bez obzira na to što i ono može služiti za pohod kakav se dogodio u Norveškoj. Takvo oružje najčešće nabavljaju rekreativci i streličarski klubovi.

  • +4
Lukovi i samostreli Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Krešimir Čadež, glavni tajnik Hrvatskog streličarskog saveza, kaže da i nož i obična cijev mogu poslužiti kao oružje, pa tako i luk i strijela koje koriste rekreativci i streličarski klubovi.

'Klubovi koriste lukove koji su ispod 450 N. Koliko sam vidio, nije precizirano što je korišteno u situaciji u Norveškoj. Korištenje luka i strijele iziskuje iznimnu mirnoću i preciznost. Svako oružje može biti opasno, pa tako i ono koje se koristi u rekreativne i sportske svrhe, posebno ako se na strijele stavi lovački vrh. Naravno, njegova moć je puno manja od onog koje je potrebno prijaviti', zaključio je Čadež.

  • +2
Napad lukom i strijelom u Norveškoj Izvor: Profimedia / Autor: Terje Pedersen / AFP / Profimedia