libija

Sukobi u Tripoliju tijekom noći

03.05.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Teške borbe vodile su se tijekom noći u libijskoj prijestolnici Tripoliju, a nijedna strana nije uspjela napredovati dok je ofenziva istočnog zapovjednika Kalifa Haftara ušla u svoj peti tjedan

Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA), saveznica vlade u Bengaziju na istoku zemlje, posljednjih tjedana je dovela više vojnika i oružja na bojišnicu. No, nije uspjela, u južnim predgrađima, probiti obranu snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi u glavnom gradu Tripoliju.

Borbe su se vodile od četvrtka poslijepodne do petka rano ujutro u području bivše zračne luke, ali se crta bojišnice nije puno promijenila, kažu stanovnici.

LNA se pomaknula do jednog dijela bojišnice ovog tjedna, ali su je zaustavile snage Tripolija. Postavili su barijere, uključujući brodske kontejnere, na južne ceste gdje se nalaze i tenkovi i topovi.

Snage u Tripoliju povratile su dio svog teritorija, ali analitičari smatraju kako će prijetnja LNA i dalje biti prisutna sve dok bude mogla čuvati svoju bazu u gradu Garaynu, udaljenom 80 kilometara južno od Tripolija.

Grad je teško zauzeti jer je smješten na planinama koje se uzdižu iz obalne ravnice oko grada Tripolija.

LNA šalje vojne trupe i opremu u Garayn cestom preko baze u Bengaziju koju drže Haftarove snage ili preko središnje zračne baze u Jufrahu, tvrde vojni izvori.