ŠTRAJK PARALIZIRAO ZEMLJU

Sukobi ispred parlamenta u Grčkoj

10.12.2008 u 14:26

Bionic
Reading

Prosvjednici su bacali zapaljive bombe na policiju ispred zgrade parlamenta u Ateni tijekom općeg štrajka koji je paralizirao Grčku i izvršio dodatni pritisak na konzervativnu vladu suočenu s najgorim nemirima u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća

"Vladine ubojice!", uzvikivali su prosvjednici ljutiti zbog ubojstva tinejdžera. Policajci su u subotu iz vatrenog oružja ubili 15-godišnjeg dječaka, a to je ubojstvo potaknulo val nasilja. Javnosti bijesnoj zbog političkih skandala, rastuće nezaposlenosti i siromaštva ubojstvo tinejdžera bila je kap koja je prelila čašu.

Tisuće ljudi okupile su se ispred parlamenta na prosvjedu sindikata zbog ekonomske i socijalne politike, a ubrzo je došlo do nereda. Policija je bacila suzavac, a prosvjednici su odgovorili bacanjem kamenja i boca, izjavio je jedan Reutersov očevidac.

Oporbena socijalistička stranka je priopćila da je vlada izgubila povjerenje naroda i pozvala je na prijevremene izbore.

U Grčkoj su u srijedu zbog općeg štrajka otkazani svi letovi, zatvorene banke i škole, a zdravstvene ustanove rade samo za hitne slučajeve dok stotine tisuća Grka štrajkaju.

Sindikati su priopćili da su privatizacija, porast poreza i mirovinska reforma pogoršali životne uvjete, posebice za jednu petinu Grka koji žive ispod granice siromaštva.

Premijer Costas Karamanlis pozvao je političke čelnike na jedinstvo i zatražio je od sindikata da otkažu prosvjede u srijedu. Međutim, oporba je odbila njegove zahtjeve.

"On i njegova vlada odgovorni su za krizu s kojom je suočena zemlja", rekao je glasnogovornik socijalističke stranke George Papakonstantinou.

U međuvemenu je jedan policajac optužen za ubojstvo zbog pucanja u tinejdžera Alexandrosa Grigoropoulosa, ali on tvrdi da je ispalio samo upozoravajući hitac. Balističko izvješće očekuje se u srijedu, a optuženi policajac bi se zajedno sa svojim partnerom, koji je optužen za sudioništvo, trebao pojaviti pred istražiteljima.