REVOLUCIJA RUŽA

Sukob prosvjednika i predsjednikovih ljudi u Jemenu

14.02.2011 u 12:37

Bionic
Reading

Stotine protuvladinih prosvjednika sukobile su se u ponedjeljak s pristašama jemenskog predsjednika južno od glavnog grada Sanae

Prosvjednici i predsjednikovi pristaše međusobno su se gađali kamenjem, a policija je pucala u zrak, rekli su očevidci. Međutim, policija nije uspjela smiriti gomilu u industrijskom gradu Tiazu.

Policija se rasporedila između petstotinjak protuvladinih prosvjednika i stotinjak pristaša predsjednika Alija Abdulaha Saleha kako bi spriječila sukobe.

Protuvladini prosvjedi dobili su zamah zadnjih tjedana, na kojima bi se okupilo i više desetaka tisuća ljudi. Saleh je rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013, obećavši da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SAD se uvelike uzda u Saleha kao saveznika u borbi s Al-Kaidinim ogrankom u Jemenu koja planira napade u susjednoj Saudijskoj Arabiji, najvećoj izvoznici nafte. Nestabilnost u Jemenu mogla bi ozbiljno ugroziti političku i sigurnosnu stabilnost u zemljama Perzijskog zaljeva.

Saleh, koji vlada Jemenom 32 godine, odgodio je posjet Washingtonu u nedjelju zbog stanja u regiji, javila je državna novinska agencija.