U EGIPTU

Sukob kršćana i policije zbog izgradnje crkve

24.11.2010 u 14:51

Bionic
Reading

Stotine kršćana sukobile su se s policijom u Kairu zbog izgradnje crkve, a u prosvjedima je jedna osoba ubijena i deseci su ranjeni, rekli su svjedoci i policijski izvor

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je privedeno najmanje 112 osoba nakon sukoba u Gizi u Kairu gdje su vlasti zaustavile izgradnju crkve iako koptski kršćani kažu da imaju službenu dozvolu.

'Izgradit ćemo je, izgradit ćemo je', uzvikivao je dio prosvjednika blizu nedovršene crkve.

Neki kršćani, koji čine 10 posto od 79 milijuna Egipćana, prosvjedovali su u blizini crkve, a drugi kod ureda guvernera Gize. Službena novinska agencija je procijenila da je prosvjedovalo oko 3000 ljudi.

Izvor iz medicinskih službi rekao je da je jedan kršćanin ubijen. Izvori iz snaga sigurnosti i medicinskih službi rekli su da je ranjeno oko 45 prosvjednika i pripadnika policije. Policija je okružila područje prosvjeda i ispalila suzavac na prosvjednike, a neki su policajci bacali kamenje natrag na prosvjednike.

Guverner Gize Sayyed Abdel-Aziz rekao je kako se čini da su kršćani iskoristili dozvolu za gradnju društvenog centra kako bi izgradili crkvu te da su poručili 'crkvenim vlastima da zaustave gradnju jer bi crkva tražila drukčiju dozvolu'. Kršćani kažu da imaju odgovarajuću dozvolu i da će nastaviti gradnju, makar i bez strojeva.