PARLAMENTARNI RAZGOVORI

Sukob interesa i među samim kandidatima za Povjerenstvo?

25.09.2012 u 16:54

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove i danas je nastavio razgovore s kandidatima za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Iako se 26 danas ispitanih kandidata prijavilo kako bi kontroliralo sukob interesa kod dužnosnika i zastupnika, upravo su sabornjaci kod nekih od potencijalnih članova Povjerenstva otkrili sukob interesa

Nakon što je u ponedjeljak, prvi dan razgovora s potencijalnim kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, i dio kandidata i dio Odbora za izbor i imenovanja bio nepripremljen za gotovo četiri sata rešetanja pitanjima, već danas situacija je bila sasvim drugačija. Na sjednici Odbora pojavili su se i njegovi članovi koji su jučer propustili razgovore, ali i kandidati su, vjerojatno nakon proučavanja novinskih izvještaja s prvog dana, u Sabor na razgovor za posao došli pripremljeniji.

Pitanja postavljena kandidatima bila su vrlo slična kao i prvog dana, no od nekih kandidata članovi Odbora uspjeli su izvući i priznanja o vlastitom susretu sa sukobom interesa. Diana Lukšić, koja je u Ini donedavno bila na funkciji direktorice Cro Benza, priznala je kako se u svom poslu srela sa sukobom interesa, ali ga nije prijavila jer se radilo u sukobu interesa unutar trgovačkog društva. Jednom se čak i sama našla u sukobu interesa s jednim dužnosnikom. Taj slučaj nije prijavila, budući da nije dozvolila kršenje odredbe o sukobu interesa.

'Sve sam prijavila samo unutar Ine', kazala je Lukšić.

Na pitanja o vlastitom sukobu interesa morao je odgovarati i redoviti profesor na osječkom Pravnom fakultetu Srećko Jelinić, kojeg je HDSSB-ov Dinko Burić pitao je li ikad pripadao nekoj političkoj stranki (op. a. - sukladno uvjetima natječaja kandidat ne može biti član nijedne političke stranke, a to nije smio biti ni tijekom posljednjih pet godina.) Naime, Burić je kazao kako je Jelinić od 2005. do 2007. godine bio HDZ-ov gradski vijećnik u Osijeku.

'Oni su me zamolili da budem na listi i ja sam pristao. Nikad nisam bio član nijedne političke stranke', odgovorio je Jelinić, kojeg je Burić prozvao i da se sam našao u sukobu interesa.

'Do mene je došla informacija da ste i vi u vrlo ozbiljnom sukobu interesa jer ste svom sinu omogućili da bude znanstveni novak, a kasnije i asistent na vašoj katedri', primijetio je Burić, na što mu je Jelinić rekao da je očekivao da će se razgovarati o činjenicama, a ne insinuacijama.

'Imam dva sina koji samostalno ostvaruju svoju karijeru. Vi vjerojatno mislite na mog starijeg sina. On nije asistent na moj katedri. Moja savjest je potpuno čista', kazao je Jelinić


Među kandidatima koji su se najduže zadržali na intervjuu bio je i novinar ugaslog tjednika Forum, Marinko Jurasić

'Bavim se kao novinar etičkim pitanjima i sukobima interesa, ali nikada dosad nisam pomišljao na prijavu u Povjerenstvo jer su u njemu sjedili i političari. Možda ste sad i vi u sukobu interesa jer me birate kao člana koji će vas kasnije kontrolirati, možda bi bilo bolje da to radi neko neovisno tijelo', rekao je Jurasić, kojeg su članovi Odbora upitali znači li to da političarima ne treba vjerovati.

'Ne možete a priori sumnjati u političara, ali praksa nas uči da je sumnja dobrodošla', kazao je Jurasić

Kao i prvog dana razgovora, kandidatima je postavljeno pitanje što misle o aktualnom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, no ovaj put dio njih dao je i konkretne primjere što bi u zakonu trebalo doraditi.

'Zakon je zanimljiv, ali ne postoji pravo žalbe u njemu. To je vrlo specifična situacija', kazao je bivši javni ovršitelj Marko Lapaine, koji zbog ukidanja javnih ovršitelja tuži Hrvatski Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Aleksej Lebeda iz MUP-a izrazio je sumnju u to hoće li banke , s obzirom na bankarsku tajnu, članovima Povjerenstva zbilja odobriti provjere bankovnih računa dužnosnika.

Nakon jučerašnjih intervjua u kojima je jedan od glavnih tema bila i ovlast Povjerenstva da ulazi u stanove dužnosnika bez sudskog naloga, mnogi od današnjih kandidata samoinicijativno su prokomentirali tu ovlast.

'Dok sam kao novinar radio intervjue, uvijek sam ih dogovarao u stanovima, a ne u kafićima jer su stanovi prirodno okruženje u kojem ljude najbolje upoznate', kazao je književnik Petar Kvesić, koji smatra da je ulazak u stanove delikatna stvar, ali da puno govori o čovjeku.

S obzirom na to da će kandidati morati proći sigurnosnu provjeru, Kvesić je članove Odbora zapitao hoće li moći vidjeti rezultate te provjere jer 'zna da sigurnosne službe znaju biti vrlo kreativne i strašno maštovite'.