MINISTAR ZAZIVA BOGA

Šuker: Što to znači biti najlošiji?

21.10.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Odgovarajući na novinarska pitanja o projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojima je Hrvatska jedna od najslabijih u regiji, ministar financija Ivan Šuker rekao je da su njihove projekcije zapravo na tragu onoga što je rekla i Vlada

'Rekli smo da će gospodarski rast biti 1,5 ili 1,6 posto, s tim da je njihova ocjena ista kao i naša, a gospodarski bi rast mogao biti i veći. Priča oko Kirgistana izvučena je iz konteksta, a to je demantirao i Peter Harrold, šef Svjetske banke u Hrvatskoj', rekao je Šuker.

Na pitanje kako to da nas svrstavaju među najlošije u regiji, odgovorio je protupitanjem: 'Što to znači najlošiji?'

Kad mu se pojasnilo da nam se predviđa najlošiji gospodarski rast, Šuker je kazao: 'Dajte, pogledajte kolike su prosječne plaće drugih zemalja i komparirajte to. Neke zemlje imaju prosječnu plaću 200 ili 150 eura, a neke 700 eura, pa vi to usporedite!'

Na dodatno pitanje što će biti sa 170 milijuna kuna osiguranih u proračunu za provedbu referenduma o Zakonu o radu kojeg neće biti,  rekao je da on neće biti trošen do eventualne preraspodjele, a do kraja godine će se vidjeti hoće li uopće biti preraspodjele tog novca.

Upitan bismo li time napokon mogli uštedjeti, Šuker je odgovorio: 'A, bože moj!'

Ministar gospodarstva Đuro Popijač, upitan za najave o navodnom povećanju cijena plina, kazao je da iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) nije dobio nikakve najave, niti zahtjeve za povećanjem te da stoga na to pitanje ne može danas dati odgovor.

Što se tiče prosvjeda zbog neriješenog statusa Željezare Split, Popijač je rekao da je spreman za pregovore te da su predstavnici radnika najavili da će danas doći u Ministarstvo.