MILIJUN METKOVIĆU ZA ŠTETU OD POPLAVA

Šuker preraspodijelio 1,4 mlrd. kn u proračunu za 2010.

03.12.2010 u 21:27

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da iz proračunskih zaliha preusmjeri milijun kuna Metkoviću za interventnu pomoć za sanaciju šteta od poplava. Međutim, to nije bio jedini novac kojima su se vladajući 'poigrali'

Vlada je odlučila izvršiti preraspodjelu unutar proračuna za ovu godinu i to za 1,4 milijarde kuna.

'Radi se o smanjenju određenih pozicija da bi se pokrili određeni rashodi za koje se pretpostavlja da do kraja godine neće biti dovoljno sredstava', kazao je ministar financija Ivan Šuker

Tako se za 115,5 milijuna kuna smanjuju rashodi za zaposlene, što je posljedica odluke o zabrani zapošljavanja i neisplate božićnica. Za 28,7 milijuna kuna smanjuju se sredstva za uredski mater, rashodi ministarstva financija smanjit će se za 15 milijuna kuna.

S druge strane, subvencije za poljoprivredu i HŽ povećat će se za 135,8 milijuna kuna, stavka 'Pomoći', gdje je najviše sredstava namijenjeno Fondu za izravnanja, povećava se za 42 milijuna kuna, 49 milijuna kuna više ići će za porodiljne naknade, 59,7 milijuna kuna za ortopedska pomagala, dok će se preraspodjelom u proračunu za otklanjanje šteta od poplava osigurati 101,3 milijuna kuna.

U proračunu Hrvatskih cesta preraspodijelit će se 208,8 milijuna kuna. Zbog otežanog rješavanja imovinsko pravnih odnosa, arheoloških istraživanja i određenih kašnjenja u postupcima izdavanja građevinskih dozvola na projektima izgradnje obilaznica Slatine, Donjeg Miholjca, Velike Gorice, Iloka, i Vinkovaca smanjuju se sredstava potrebna za realizaciju u iznosu od oko 88 milijuna kuna, a smanjuju se i sredstva planirana za izgradnju Pelješkog mosta. Na konto toga, među inim, profitirat će brze ceste u čiju se izgradnju i rekonstrukciju planira uložiti 112,3 milijuna kuna.

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog Zakona o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pritom je istaknuo kako se radi o 'bitnom oružju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kojim se šalje poruka da onaj tko je kaznenim djelom stekao imovinsku korist da je ne može zadržati'. Novo rješenje u zakonu je da se u sudskoj odluci kojom se odlučuje da je netko kriv određuje i kolika je imovinska korist ostvarena kaznenim djelom te ta imovina postaje vlasništvo RH.

'Kriminalci najviše plaču kada ih se lupi po džepu i kada im se oduzme novac i kad shvate da je njihovoj raboti kraj', nadodala je premijerka Jadranka Kosor

Vlada je na osnovi nedavnih izmjena Ustava predložila i izmjene Zakona o Državnom uredu za reviziju kojim taj ured postaje najviša revizorska ustanova u Hrvatskoj. Premijerka kosor i njezini ministri odlučili su se i na osnivanje Državne škole za javnu upravu koja će, kako je pojasnio ministar uprave Davorin Mlakar biti svojevrsni trening centar. 'Ovo je mali korak za Vladu, ali veliki za državnu upravu', kazao je Mlakar.

Kao i na početku svake sjednice Vlade, premijerka Kosor osvrnula se na provedbu Programa gospodarskog oporavka te se, među inim, pohvalila i pozitivnim rezultatima izvoza.

'Izvoz u prvih 10 mjeseci ove godine povećan je za 15,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Izvoz u listopadu povećan je za 35,6 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, a izvoz u zemlje Europske unije povećan je za 17,1 posto u usporedbi s prošlom godinom', kazala je Kosor