ZASJEDAO KLUB

Šuker: Imamo četrdesetak potpisa za opoziv Oreškovića

07.06.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Nakon gotovo dva sata završila je zajednička sjednica klubova zastupnika Domoljubne koalicije. Nakon sjednice HDZ-ovci nisu bili raspoloženi za davanje izjava, a novinare je izbjegao i Tomislav Karamarko koji je na sjednici klubova pojasnio zastupnicima daljnje korake

Prema informacijama iz HDZ-a, potpis za opoziv premijera Tihomira Oreškovića dali su svi koji su bili na sjednici klubova. Na pitanje je li točno da su neki zastupnici odbili potpisati zahtjev za opoziv, te da su među njima i Dražen Bošnjaković i Gordan Jandroković, ministar kulture Zlatko Hasanbegović samo je dobacio: 'Pa potpisali su'.

Nakon sjednice klubova, predsjednik HDZ-ovog kluba Ivan Šuker novinarima je potvrdio da je prikupljeno četrdesetak potpisa zastupnika za opoziv premijera Oreškovića, no nije želio otkriti kakvo su obrazloženje dali uz potpise.

Demantirao je da je Gordan Jandroković bio suzdržan oko potpisivanja za opoziv. 'Koliko znam, vidio sam Jandrokovićev potpis na listi', rekao je Šuker.

S obzirom da se tijekom dana novinarskim krugovima proširila informacija da je HDZ Mostu ponudio nekog drugog mandatara, je li to točno upitali su novinari Šukera.

'Govorimo isključivo o opozivu Oreškovića, to je tema. Kad se to riješi onda će doći druge teme, o tome tko će biti nešto. Nemojte sad skakati i preskakivati, danas se isključivo govori o opozivu premijera', rekao je Šuker.

Da je on eventualni budući mandatar još jutros je demantirao Domagoj Ivan Milošević, a novinarima je nakon sjednice kluba pojasnio zašto je jutros bio u Vladi. 'Bio sam jutros s gospodinom Oreškovićem, mislim da je u redu da se prije obraćanja Karamarka, nakon razgovora i svega što smo komunicirali ovih dana, ja kao glavni tajnik obavijestim premijera. Imali smo taj sastanak, nije dugo trajao. Logično je, prvi put se u Hrvatskoj događa ovakva situacija, izgleda dramatično, širom EU u državama koje imaju desetljetne i stoljetne demokracije ovo je nešto sasvim normalno. Hajdemo samo smiriti strasti, smirimo svi skupa strasti, svi smo ovdje odgovorni ljudi, ja sam apsolutno siguran, i lijevo i desno, u svim političkim strankama, svi znamo da je Hrvatska na križanju, da Hrvatska mora krenuti naprijed, dobili smo poruku neki dan da bi naša kamata bila nešto veća zbog političke nestabilnosti i upravo radimo na tome da se stabilizira situacija, ne trebamo podgrijavati atmosferu dalje nego trebamo korak po korak, u skladu s ustavom i zakonima, izaći iz ove situacije. Više je koraka na stolu, Karamarko je danas govorio o tome', kazao je Milošević.

Kao glavni tajnik HDZ-a komentirao je i zahtjev varaždinskog ogranka da Karamarko podnese ostavku. 'Žao mi je da neki ljudi u našoj stranci i na lokalnoj razini ne prepoznaju odgovornost političkog trenutka. Koliko sam obaviješten, imali su jedan poluprivatan sastanak i očekujem njihove ostavke', rekao je Milošević.

Međutim, nisu se svi zastupnici pojavili na sjednici klubova. Nedostajali su i neki zastupnici iz HDZ-a, a nije ni bilo zastupnika iz klubova HSS-a i HSLS-a, no niti ikog iz Bandićevog kluba zastupnika. Na sjednici su se pojavili zastupnici HSP AS-a, Hrasta i BUZ-ov Milivoj Špika.

Podsjetimo, HDZ-ovci su se u Saboru počeli okupljati već prije press konferencije Tomislava Karamarka. U Sabor je nakon 10 sati stigao i predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Ivan Šuker te nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a pristigli su i šef BUZ-a Milivoj Špika, predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš te saborski zastupnik te stranke Pero Ćorić. Oko 11 stigli su i HDZ-ovi zastupnici, a nakon press konferencije u Saboru se pojavio i predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

HDZ-ovci nisu bili raspoloženi za komentare, no na novinarska pitanja prije Karamarkove press konferencije odgovarao je Pero Ćorić. 'Mi ćemo podržati opoziv. Predsjednik stranke Tepeš, zastupnik Ivan Kirin i ja potpisat ćemo taj zahtjev za opoziv iz vrlo jasnih razloga - gospodin Orešković je pobrkao lončiće', rekao je Ćorić u javljanju za Novu TV.

'Prije neki dan je Orešković rekao na press konferenciji da on odgovara narodu i Bogu. Narodu odgovaramo mi koji smo izabrani na listama, a on odgovara nama. Nama je gospodin Karamarko predstavio Oreškovića i rekao da u njega vjeruje. On odgovara samo nama', rekao je Ćorić, dodavši da se Orešković našao u 'neobranom grožđu'.

Uvjeren je da će biti dovoljno ruku za pokretanje opoziva Oreškovića, ali i dovoljno ruku i za sam opoziv. 'Vjerujem da će doći i do opoziva gospodina Karamarka, no mi o tome ne brinemo. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović mi i dalje smatramo ikonom desnice i moralnom vertikalom', kazao je Ćorić.

Kazao je da izlaz za sada nije da se Karamarko povuče. 'Ako ne dođe do njegova opoziva, mislimo da on ima, narodnim rječnikom, pravo prvokupa. On je bio na izborima, mi smo ga prezentirali široj javnosti kao kandidata za premijera i mislim da on treba biti kandidat. Ako dođe do opoziva, sjest ćemo i mislim da netko iz HDZ-a treba biti kandidat za premijera', rekao je Ćorić.