ŽIVI BILI PA VIDJELI

Šuker: 'Hrvatska 2011. izlazi iz krize'

Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Ministar financija i potpredsjednik HDZ-a Ivan Šuker je na konferenciji za novinstvo u Crikvenici - odgovarajući na današnju izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o stanju državnog proračuna - kazao da nije iznijeto ništa novo te da su tvrdnje SDP-a trebale biti potkrijepljene brojkama, odnosno konkretnim iznosima koje predlaže u rebalansu

Ministar Šuker je, govoreći o pojedinim elementima prijedloga SDP-a, kazao da predlagani porez na kapitalnu dobit ne bi donio značajan prihod u proračunu. Promet na zagrebačkoj burzi značajno je pao pa se ne ostvaruju tako visoke dobiti na dionicama kao ranije, dodao je.

Govoreći o predloženom smanjenju rashoda Šuker je naglasio kako je nemoguće smanjivati materijalne troškove za predloženih 10 posto, jer su u tim materijalnim troškovima, primjerice, i hrvatski udjeli u predpristupnim fondovima, zatim izdvajanja MORH-a za program pristupanja NATO-u, te MUP-a za nove uniforme i opremu, i to je ono što se ne može zaustaviti dok se postupak ne dovrši.

Rashodi u zdravstvu se također ne mogu smanjiti za 10 posto jer bi se time izravno zadiralo u standard zdravstvene usluge građanima, istaknuo je ministar financija Šuker

Dodao je da će rebalans proračuna biti kvalitetna podloga za proračun za 2011. godinu.

Ministar Šuker također je opovrgnuo tvrdnje SDP-a da se s rebalansom kasni. Rebalans se donosi kada se ne mogu izvršavati obveze, a to se kod nas nije dogodilo jer se redovito isplaćuju plaće, mirovine i podmiruju troškovi za socijalni program, dodao je.

ŠUKEROVE STRELICE KRITIKE

'Ujedno, treba reći, da kritike na rad Vlade i ministarstva financija dolaze od SDP-ovih čelnika koji poput Milanovića vole dugo odmarati i imati dugo toplo ljeto. Stoga im valjda teško pada sjednica Hrvatskog sabora u kolovozu, te njihovih ekonomskih stručnjaka, poput gospodina Grčića, koji istini za volju dosad u životu nije izradio nijedan proračun', završio je svoje reagiranje Šuker.

Ministar Šuker najavio je donošenje rebalansa proračuna nakon dogovora s koalicijskim partnerima slijedećeg tjedna na temelju nekoliko prijedloga HDZ-a, nakon čega će slijediti sjednica Hrvatskog sabora o toj temi.

Nadalje, kazao je Šuker, nije moguće ni smanjiti kapitalna ulaganja države jer se ona pretežno odnose na izgradnju škola i bolnica bez čega ne bi mogao dio jedinica lokalne samouprave.

Nije istinito ni da je Hrvatska u nepovoljnijem položaju od zemalja u susjedstvu jer su i BiH i Srbija i Mađarska u stand by aranžmanu s MMF-om te im je zadana razina rashoda proračuna, a Hrvatska bez ičije pomoći kreće u gospodarski oporavak, naglasio je.

Ministar Šuker zaključio je kako će treći kvartal biti oko nule, četvrti će završiti u plusu, a u 2011. Hrvatsku očekuje gospodarski oporavak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi