POSJET SJEVERU HRVATSKE

Šuica: Obrana i sigurnost trenutno su 'broj jedan'. Moramo se pripremati

29.02.2024 u 16:27

Bionic
Reading

Varaždinsku županiju u četvrtak je posjetila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica kojoj je župan Anđelko Stričak predstavio brojne projekte financirane iz fondova Europske unije istaknuvši da je županija iz tih fondova u desetak godina povukla 440 milijuna eura.

Šuica je istaknula da je Varaždinska županija izvrstan primjer korištenja EU fondova, a Hrvatska je sredstva iz fondova iskoristila maksimalno. Nova financijska omotnica se upravo priprema, najavila je.

"Imali smo prije tjedan dana na sastanku povjerenika reviziju višegodišnjeg financijskog proračuna. Za sada nema nikakvih manjkova i viškova, zemlje članice koriste novac na najbolji mogući način. Sve ide u smjeru boljeg života građana, prosperiteta, ali i očuvanja demokracije”, kazala je Šuica.

Posebno je naglasila da će se u idućem razdoblju više sredstava potrošiti na obranu i sigurnost, što je trenutno "tema broj jedan".

"Moramo se pripremati, ne da bismo ratovali nego da budemo stabilni i da bismo NATO održali kao najjači savez. Ne samo NATO, nego i pojedinačne zemlje članice moraju jačati obranu, a Hrvatska to čini s nabavkom aviona i s ostalim aktivnostima koje su u tijeku”, izjavila je.

Šuica, koja je u Europskoj komisiji zadužena za demografiju i demokraciju, naglasila je da su zelena i digitalna tranzicija evidentne, ali postoji i demografska tranzicija koja je sada naglašena činjenicom da je prvi put u povijesti Europske komisije osnovan portfelj za demografiju.

„Svjesni smo da su trendovi takvi da su stope nataliteta niske i da živimo puno dulje, tako da više Europu, pa ni Hrvatsku, ne zovemo kontinentom starenja nego kontinentom dugovječnosti”, kazala je Šuica dodajući da na taj način žele poslati pozitivan signal.

Stričak je rekao da se europskim sredstvima financiraju projekti koji potiču ravnomjeran razvoj županije, stvaraju sustav jednakih šansi, potiču digitalnu transformaciju u gospodarstvu i podižu kvalitetu zdravstvene skrbi, standarde u poljoprivredi, turizmu i zaštiti okoliša.

Naglasio je da su devet srednjih i pet osnovnih škola kojima je osnivač županija nositelji 16 Erasmus akreditacija, najviših priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU.

„Zahvaljujući tome 1600 učenika, učitelja i profesora moći će stjecati dodatna dragocjena znanja i vještine diljem Europe”, kaže Stričak.

Nakon sastanka Šuica je obišla dvorac Šaulovec u Črešnjevu, koji je središte budućeg Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije.