DOBILA NAJVIŠE GLASOVA

Šuica izabrana za potpredsjednicu zastupničkog kluba EPP-a

05.06.2019 u 17:37

Bionic
Reading

Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu u srijedu je ponovno izabrao Manfreda Webera za svog predsjednika, te deset potpredsjednika, među kojima je i hrvatska zastupnica u EP-u Dubravka Šuica (HDZ), koja je dobila najviše glasova.

Šuica je od svih kandidata za potpredsjednika dobila najveći broj glasova, 145.

'Ponosna sam što sam danas izabrana za jednu od potpredsjednica kluba EPP-a s najvećim mogućim brojem glasova, tako da sam jako sretna jer to znači da su kolege prepoznali moj i naš rad posljednjih godina i mandata i da smo dobro radili', rekla je nakon izbora Šuica, koja je po treći put izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu.

Istaknula je da će njezin zastupnički klub ustrajati na potporu svom predsjedniku Manfredu Weberu da postane predsjednikom Europske komisije.

Šuica je komentirala i pitanje mogućnosti da zastupnici HDZ-a dobiju neka od vodećih mjesta u parlamentarnim odborima u novom sazivu Parlamenta koji je izabran krajem svibnja.

'Vrlo je teško u ovom trenutku reći s obzirom da svi imamo manje mandata i teško ćemo to u ovom trenutku izboriti. U svakom slučaju nastojat ćemo biti u odborima koji su važni za našu državu, nadam se da ćemo ponovno dobiti Vanjsko-politički odbor, učinit ćemo sve da dobijemo člana u Odboru za građanske slobode, koji je važan za schengenski prostor, bilo bi nam drago da budemo i u odboru za promet i turizam, odbor za kulturu je također važan. Nadam se da ćemo pokriti i mnoge druge odbore ali sve to ovisi o raspodjeli, jer ovdje također D'Hondt igra ulogu i o D'Hondtu će ovisiti raspodjela mandata među nacionalnim delegacijama', rekla je Šuica.

U svom govoru na sastanku zastupničkog kluba naglasila je da će se boriti za hrvatske interese.

'Dolazim iz Hrvatske, najmlađe zemlje članice EU-a koja čini vanjsku granicu Europske unije. Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu u Uniji prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od oko 1300 kilometara i zato ću se boriti za ulazak Hrvatske u Schengen', rekla je Šuica dodajući da ne žele podjelu zemalja članica na one koje su eurozoni i izvan nje i u Schengenu i izvan njega.

Nakon izbora predsjednika i deset potpredsjednika, završeno je formiranje predsjedništva kluba, koji je ostaje najjači u Europskom parlamentu sa 179 zastupnika.