N/A

Sui mai - kineski ravioli s umakom

01.12.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Sui mai - kineski ravioli s umakom

SASTOJCI:

(za oko 40 raviola)

Tijesto:
250 g glatkog brašna
malo soli
150 ml mlake do tople vode

Nadjev:
4 water chesnuta iz konzerve, ocijeđenih i ispranih
200 g očišćenih kozica ili škampa, grubo nasjeckanih
400 g mljevene svinjske lopatice
1 vezica mladog luka zajedno s oko 3 cm zelenog dijela, sitno nasjeckanoga
sol
pola jajeta, razmućenog
1 žlica škroba
2 žličice sitno naribanog svježeg đumbira
1 žličica sezamovog ulja
1 žlica fish sauce
1 žlica biljnog ulja

Umak:
½ žlice svježeg naribanog đumbira
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica fish umaka
1 žlica kineskog rižinog octa
malo sezamovog ulja
2 žličice slatkog chilli umaka

PRIPREMA:

Tijesto:
Pomiješajte brašno, vodu i sol dok se ne skupi u masu. Mijesite na pobrašnjenoj površini (dodajući još brašna ako je presuho ili vode ako je previše ljepljivo) dok se ne dobije glatko i elastično tijesto. Pobrašnite i zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta da se tijesto opusti.

Nasjeckajte sitno water chesnuts (vodene kestene). Pomiješajte s kozicama, mljevenom svinjetinom, nasjeckanim mladim lukom, đumbirom, jajem, škrobom, soli i sezamovim uljem. Dobro promiješajte, a zatim stavite da se ohladi u hladnjaku, najmanje 15 minuta.
Obložite lim kuhinjskim papirnatim ručnicima, pospite ih lagano brašnom. Razrežite tijesto na pola i razvaljajte ga vrlo tanko (oko 1 mm ili tanje – kao za štrudl). Okruglim rezačem izrežite što više krugova (ø 8 cm). Razvaljajte i izrežite krugove iz restla i ostatka tijesta. Krugove poslažite na pripremljene limove obložene papirom i prekrijte s krpom da se ne posuše. Pripremite još jedan lim obložen papirom na isti način.
Stavite 1 krug tijesta na dlan, položite žličicu nadjeva u sredinu te ga preklopite preko nadjeva - u polumjesec. Vlažnim prstom navlažite unutarnji rub kruga i pomoću palca i kažiprsta napravite 10-ak malih faldica na drugoj strani, pritiskujući ih na navlaženi rub kruga, da se rubovi zalijepe i zatvore nadjev. Položite raviole na lim i nastavite s ostatkom krugova i nadjeva na isti način. Pokrijte ih lagano.

Zagrijte žlicu ulja na velikoj teflonskoj tavi, na umjerenoj vatri, zatim položite raviole spiralno, jedan do drugog, s nabranom stranom prema gore. Pecite raviole dok ne dobiju zlatnu boju s donje strane, 2-3 minute. Dodajte 200 ml vode, tresući tavu, čvrsto poklopite i kuhajte dok tekućina ne ispari i ravioli postanu hrskavi, 7-10 minuta. Provjerite donju stranu raviola da se ne zapeku previše, dodajte još malo vode po potrebi. Otklopite i izvadite raviole na pladanj i poslužite odmah s umakom.
Ravioli se mogu napraviti (ali ne i peći) nekoliko sati unaprijed. Umak se može napraviti 4 sata unaprijed.

Pomiješajte sve sastojke i poslužite s raviolima.