HTV GODINU POČINJE SKANDALOM

Sudska mjera zbog Zafranovićeva serijala o Titu

30.12.2011 u 17:07

Bionic
Reading

HTV nije do zadanog roka, danas do 12 sati, odgovorio pravnom zastupniku Mirjane Šuvar, Zoranu Vujasinu, u vezi namjere da u ponedjeljak 2. siječnja navečer krene s emitiranjem sporne serije o Josipu Brozu, najavljene u svim medijima, iako nacionalna televizija zna za sudski spor između gospođe Šuvar i redatelja i ko-scenariste Lordana Zafranovića. Dapače, urednik Dokumentarnog programa Ninoslav Lovčević je 8. prosinca jamčio da se serijal neće emitirati 'dok se ne riješi sudski spor', a zbog toga odvjetnik Vujasin najavljuje mjeru zabrane protiv HTV-a na Trgovačkom sudu, ali i kaznene prijave

'Ako do 12 sati sutrašnjeg dana, petak 30. prosinca 2011. godine, nas ne obavijestite o otkazivanju emitiranja, zatražit ćemo da Sud donese privremenu mjeru i prema HRT d. d. poradi zabrane korištenja autorskog djela gđe. Mirjane Šuvar, intervjua sa svim svjedocima s kojima je intervjue uopće uspjela dogovoriti, pripremiti i provesti osobno gđa. Mirjana Šuvar i koja nad istima ima i moralna i imovinska prava pridržana u ugovoru s Kino dokument d. o. o. s kojim ste također upoznati', pisao je jučer HTV-u, odvjetnik Mire Šuvar Zoran Vujasin.

Odgovor nije dobio iako je jasno napisao da se obraća HTV-u 'pod prijetnjom, ne samo autorsko pravnih postupaka, već i kazneno pravnih postupanja'. Odgovoreno mu nije barem ne do pisanja ovoga teksta. Stoga, kako je izjavio tportalu, Vukasin u ponedjeljak, 2. siječnja ujutro kani otići na Trgovački sud kako bi pokušao zaustaviti emitiranje spornog serijala.

Ali Vujasin sumnja i na počinjenje kaznenog dijela pa najavljuje i podizanje kaznene prijave. Za početak, protiv režisera i ko-scenariste Lordana Zafranovića, pa piše: 'Kako i nadalje smatram da je i u interesu HRT-a, kao javne televizije, da već kada je ušla u aneksiranje ugovora protivno ovlaštenjima potpisnika, da spriječi, odnosno se suzdrži od vrijeđanja ne samo autorskih i imovinskih prava gđe. Mirjane Šuvar, stranke ovog Odvjetničkog društva već i prava Kino dokumenta d. o. o. kojeg je suvlasnik i direktor gđa. Mirjana Šuvar, na čiji poslovni račun nije izvršeno plaćanje, zaobilazeći u postupanju poslovni račun trgovačkog društva, zbog čega ćemo ne samo protiv g. Zafranovića osobno, već i svih sudionika takvih radnji pokrenuti odgovarajuće postupke poništavanja takvih pravnih akata, ali i utvrđenja kaznenopravnih odgovornosti svih sudionika.'

Kratko i jasno, prijavljenih će vjerojatno biti i na Prisavlju čime HTV, ako krene sa serijalom, počinje godinu pravim skandalom. Zbunjuje pak ponašanje odgovornih na HTV-u, jer je urednik Dokumentarnog programa Ninoslav Lovčević 8. prosinca 2011. poslao pismo Miri (Mirjani) Šuvar gdje izrijekom kaže kako HTV neće isti dokumentarni serijal emitirati do okončanja sudskog spora! Kako to već biva, na HTV-u nije bilo moguće dobiti nikakvu reakciju.

Vujasin je o najavljenim mjerama izvijestio i članove Programskog vijeća HRT-a, kako je naveo, 'da bi se poduzele sve potrebne mjere u zaustavljanju i sprečavanju zlouporabe, ne samo autorskih već i imovinskih prava i gđe. Mirjane Šuvar i trgovačkog društva Kino dokument d. o. o. ali i radi očuvanja izuzetno dokumentarno vrijednog materijala intervjua kojih je autorom gđa. Mirjana Šuvar i koji će svakako biti od neprocjenjive vrijednosti za izradu predmetnog serijala prema odobrenom scenariju, a svakako do okončanja sudskih sporova'.

Podsjetimo, Mirjana Šuvar je zabranila korištenje njezinog autorskog djela - intervjua jer je razvidnim, a kako joj je to i pregledavanjem serijala 'Tito - svjedoci testamenta' u sudskom postupku privremene mjere, ista očito nastala zlouporabom njezinih autorskih djela, koje je neovlašteno kratio g. Zafranović, a sve i protivno ugovorima s Kino dokument d. o. o.