ZAKRČENOST

Sudovi godišnje zaprime 1,6 milijuna predmeta

22.07.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Prilikom preuzimanja trećeg mandata predsjednika Vrhovnog suda Branko Hrvatin najavio je korake koje će poduzeti kako bi broj predmeta, ali i općinskih sudova, bio smanjen

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda RH, čiji je prvi mandat počeo prije sedam godina, paralelno s početkom hrvatskih pregovora za ulazak u EU, danas je treći put obnovio svečanu prisegu ispred predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predsjednika Sabora Josipa Leke i Orsata Miljenića, ministra pravosuđa.

Branko Hrvatin se u svom kratkom govoru posebno osvrnuo na vrijednost neovisnog sudstva koje treba jednako čuvati prava svakog građanina, a time i demokratski poredak.

Predsjednik Josipović čestitao je Hrvatinu na još jednom mandatu, pohvalio napretke koji su učinjeni u pravosuđu te naglasio važnost odnosa trodiobne vlasti 'koje se međusobno moraju kontrolirati, ali ne umanjivati neovisnost'.

'Treba još raditi na odgovornosti od svakog pojedinog suca pa do sudbene vlasti u cjelini, na stručnosti i učinkovitosti. Morat ćemo raditi i na smanjenju broja općinskih sudova, vjerojatno i županijskih.

Milijun i šesto tisuća sporova koje dobivamo svake godine govore da neki drugi mehanizmi u društvu ne obavljaju svoj posao.

Mi možemo biti sudska država koja će rješavati sve sporove ili ćemo urediti neke druge sustave koji će prema sudovima propuštati samo stvari koje sudovi trebaju raditi; od teških kaznenih djela i teških parnica do obiteljskih stvari, ali svakako ne male dugove koji se moraju rješavati na drugim mjestima', izjavio je Hrvatin novinarima.

Iznio je da je godišnji ulaz od 1,6 milijuna predmeta na kraju godine smanjen na 790.000 nedovršenih predmeta.

Međutim, rekao je da ne može biti zadovoljan dok ima predmete stare desetak godina te ukazao na nužnost poboljšanja kvalitete zakona kako bi i sudstvo bilo kvalitetnije.

Hrvatsko pravosuđe ispunilo je sve kriterije Europske unije, najviše je učinjeno na planu neovisnosti, dok se na planu odgovornosti mora još puno toga učiniti.