PRVI SVJEDOCI VALENTIĆ I GRANIĆ

Suđenje Sanaderu usred predizborne kampanje!

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 14.10.2011 16:31
  • Objavljeno 14.10.2011 u 07:00
Ivo Sanader sud

Ivo Sanader sud

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivši premijer Ivo Sanader oko devet sati doveden je iz Remetinca na Županijski sud u Zagrebu, u koji je ušao na stražnja vrata. Na pripremnom ročištu odlučeno je da će suđenje Sanaderu za ratno profiterstvo početi 28. listopada, te će trajati tijekom cijele predizborne kampanje

Pripremno ročište na Županijskom sudu u Zagrebu za aferu Hypo trajalo je oko dva sata, uključujući i pauzu od oko 20 minuta. Bivši premijer na sud je došao u odjelu s crveno-plavom kravatom, te je u ruci imao štaku na koju se minimalno oslanjao. Njegov odvjetnik Goran Suić rekao je da se Sanader dobro drži i da dobro izgleda, ali da štaku i dalje koristi jer ga noga 'još malo boli'.

Za razliku od prošlog puta Sanadera danas na sudu nisu štitili specijalci nego samo, kao i u svim drugim slučajevima, pravosudna policija. Sanader je oko 11.25 odveden natrag u Remetinec.

Odvjetnik Čedo Prodanović na izlasku iz suda rekao je kako se Sanader još jednom izjasnio da nije kriv po svim točkama USKOK-ove optužnice za ratno profiterstvo. Dodao je kako sud nije prihvatio njihove prijedloge svjedoka, te da će o njima biti odlučeno tijekom suđenja. Koje je svjedoke obrana predložila, odvjetnici nisu željeli otkriti.

'Taktika obrane je da Sanader nije počinio kazneno djelo za koje ga terete. Tužiteljstvo poseže za Zakonom o nezastarjevanju kaznenog djela ratnog profiterstva zbog ratnog stanja. Da je i hipotetski počinjeno kazneno djelo, kaže Sanader, ono nema nikave veze sa ratnim stanjem. Na kraju, to nije samo činjenično pitanje nego i pravno, i mi ćemo na tome inzistirati', rekao je Prodanović.

Suđenje koje počinje 28. listopada vodit će se u velikoj dvorani Županijskog suda u Zagrebu koja je za tu prigodu rezervirana najmanje dva puta tjedno. Točnije, Sanaderu će se, osim 28. listopada, suditi i 3., 4., 10., 11., 17., i 18. studenog. Svi termini zakazani su za 9:30 sati. Bit će zanimljivo pratiti tijek suđenja i Sanaderovu obranu s obzirom da će se ono voditi u jeku predizborne kampanje.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je da će tijekom suđenja mjere osiguranja biti uobičajene i da 'one ovise o procjeni svih mjerodavnih koji o tome odlučuju'.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš kaže da je sud prihvatio svih 19 svjedoka i svu dokumentaciju koje je predložio USKOK. Led će probiti ključni svjedok Mate Granić, koji je 1994., kada je prema optužnici Sanader primio mito od Hypo banke, bio ministar vanjskih poslova te tadašnji premijer Nikica Valentić. Upitana može li pretpostaviti koliko dugo će trajati suđenje rekla je da s obzirom na dokumentaciju ne bi trebalo dugo trajati, ali da to ovisi o ispitivanju svjedoka.

Drugi Sanaderov odvjetnik Goran Suić najavio je da će Sanadera u Remetincu u nedjelju posjetiti njegov prijatelj - predsjednik parlamenta pokrajine Tirol Herwig van Staa koji je sam izrazio želju da posjeti Sanadera. To bi mogao biti i posljednji dan Sanaderovog boravka u istražnom zatvoru u Remetincu jer mu u u ponedjeljak ističe dvomjesečni pritvor. Hoće li Sanader u zamjenu za slobodu ponuditi jamčevinu, odvjetnici također nisu željeli otkriti.

Bivši premijer tereti se da je 1994. i 1995. godine, kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića, primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sanader je prošloga tjedna pred tročlanim Optužnim vijećem rekao da 's gnušanjem odbacuje tvrdnju tužiteljstva', odnosno inkriminaciju da bi mogao biti ratni profiter. Rekao je da se on u to vrijeme borio za Hrvatsku te istaknuo da je imao čin pukovnika. 'Nećemo sad biti patetični, ali ni u kojem slučaju ne može pristati na optužbu da bi on koristio stanje u zemlji. Nikako ne dolazi u obzir da bi on u ratnom stanju činio sve to što mu se stavlja na teret i da bi bio prvi ratni profiter koji bi u ovoj zemlji bio izveden pred sud. Naša glavna teza je ta da je tužiteljstvo posegnulo za tim zakonom u silnoj želji da ga se sudi i za djela stara 17 godina, a koja nije počinio', rekao je njegov odvjetnik Čedo Prodanović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi