VRUĆA JESEN

Suđenje Karamarko-Manolić: Pitali smo odvjetnike što spremaju

26.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko konačno podnio tužbu protiv Josipa Manolića zbog izjava da je svojedobno radio kao doušnik Udbe Hrvatsku ove jeseni očekuje još jedan političko-pravosudno-medijski spektakl

Novinari već oštre pera, a suprotstavljene strane branit će, kako to i dolikuje, prva liga hrvatske odvjetničke scene. Tomislava Karamarka zastupa Veljko Miljević, a Josipa Manolića brani Anto Nobilo. Doduše, Nobilo kaže da još uvijek nema potpisnu punomoć, već samo usmeno obećanje da će zastupati Manolića, tako da prije nego što finaliziraju suradnju ne može istupati u javnosti.

Stoga smo pitali Miljevića kada se može očekivati prvo ročište u slučaju Karamarko-Manolić? 'To ne zna ni svemoćni sudac Turudić, a kako bih ja to znao? Ja sam jedan nemoćni advokat', odgovorio je Miljević u pomalo šaljivom tonu. Kaže da u ovom trenutku nije siguran je li slučaj uopće raspoređen iako je tužba predana prije sada skoro četiri tjedna. Ljudi su još na godišnjim odmorima, napominje Miljević, i tek se idući ponedjeljak očekuje da svi budu na svojim radnim mjestima. 'Je li tužba raspoređena ili ne, zna samo predsjednica odjela Općinskog suda u Zagrebu. A ako je raspoređena i ako je spis dodijeljen u rad, tada taj sudac može reći kada okvirno namjerava zakazati ročište za mirenje, kako previđa zakon. No to ne može znati ni Turudić, koji može sve što hoće, a kamoli ja, kao običan odvjetnik', rekao je Miljević i ponovno okrznuo Turudića.

Ipak, mnoge već sada zanima hoće li suđenje biti otvoreno za javnost? Televizijske kuće već spremaju ekipe i reportažna kola te se očekuje kampiranje pred sudom jer je tema delikatna, a moguće je da će svjedočiti i obavještajci. 'Hoće, svjedočit će i obavještajci', kaže Karamarkov odvjetnik za tportal pa se ispravlja i dodaje: 'Ne znam tko će svjedočiti, što će također odrediti sud jer zakon propisuje da možemo predlagati nešto, a da sud određuje. To je isključivo u nadležnosti suda.'

A isto tako je nadležnost suda, nastavlja, to da tijekom cijele rasprave, jer se radi o kaznenim djelima protiv časti i ugleda, iz jednog dijela rasprave bude isključena javnost. 'O tome također odlučuje sud, ali ne sada, nego kad čuje dokazne prijedloge', objašnjava Miljević. Što onda on očekuje, pitamo, zatvoreno ili otvoreno suđenje? 'Smatram da u određenom dijelu suđenje neće biti zatvoreno. Ali ne bih to komentirao, za razliku od ovog gospodina s druge strane koji voli komentirati i koji je rekao da jedva čeka suđenje. Drug Joža ima vremena, rekao je da ga ima i da se jako veseli te da je sud pravo mjesto za to. Slažem se s njim', kaže Karamarkov odvjetnik za tportal.


Međutim, Manolić je proteklih mjeseci tvrdio da ima tajne dokumente. Hoće li moći pred javnošću baratati svom dokumentacijom, s obzirom na eventualnu oznaku tajnosti? 'Ne pada mi na pamet sada vam objašnjavati što će biti tajno, a što neće, ali ću vam reći to da je postupak skidanja tajnosti s određene dokumentacije isto tako zakonski reguliran te smatram da će za neke dokumente tijekom postupka doći i do toga, kao što je to gospodin drug Joža i najavio', poručio je Miljević.

Odvjetnik kaže da nema problema s pripremom jer se još ne priprema. A jesu li svjedoci sigurni? 'Kako bi svjedoci bili sigurni? Gospodin Joža ima 94-95 godina, ovaj jedan ima, ne znam, 77 godina, treći ima 65, a Smiljan Reljić je među mlađima, što bi značilo da nisu najsigurniji', našalio se Miljević, a pitali smo ga i hoće li se proces odvijati u predizbornoj kampanji te hoće li škoditi političkom radu Tomislava Karamarka? 'To morate pitati Tomu; može obostrano štetiti, šteta može biti jednostrana, a gospodin Manolić ima manje rizika i nema nikakve štete. Proces i tako neće biti gotov ni u jednoj varijanti prije izbora. U najuređenijoj zemlji svijeta kod najefikasnijeg suca ne može biti gotovo do tada jer, koliko čujem, bit će tu puno dokumentacije, očitovanja jedne i druge strane o raznim dokumentima, puno svjedoka… To ne može biti gotovo prije izbora. Posljedice i efekt sudskog postupka na izbore preuveličani su u svakoj varijanti', zaključio je Miljević.