VIJEST IZ HAAGA

Suđenje Hadžiću počinje u listopadu 2012.

26.12.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Pripreme za suđenje vođi srpske pobune u istočnoj Slavoniji Goranu Hadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odvijaju se prema planu i ono bi trebalo početi tijekom jeseni 2012. godine, izjavio je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz za sarajevsko Oslobođenje

'Ovaj (Hadžićev) predmet trenutačno je u predraspravnoj fazi i po planu rada suđenje bi trebao početi 16. listopada 2012. godine', izjavio je Brammertz.

Brammertz je potvrdio kako je haško tužiteljstvo imalo određenih poteškoća u trenutku kada je Hadžić uhićen, jer nije bilo proračunske stavke iz koje bi se u haškom tužiteljstvu financirao rad na njegovu predmetu.

'Odmah nakon uhićenja naš tim je ojačan osobljem koje je radilo na drugim predmetima. Oni i dalje rade na po dva predmeta', objasnio je Brammertz, dodajući kako će se ovakvo stanje promijeniti čim se odobri proračun ICTY-ja za naredne dvije godine. Taj proračun imat će osigurana sredstva za pravnike koji će odvojeno raditi na slučajevima Hadžića i bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Točan početak suđenja Mladiću još čeka odluku sudskog vijeća, podsjetio je Brammertz, dodajući kako niti jedan datum 'nije uklesan u kamenu', iako se očekivalo da tužiteljstvo uvodnu riječ održi 27. ožujka 2012.

'Do uhićenja Ratka Mladića došlo je petnaest godina prekasno, ali tužiteljstvo će biti spremno brzo raditi na ovom predmetu i započeti sa suđenjem kada god to sudsko vijeće odluči', izjavio je glavni haški tužitelj.

Izrazio je uvjerenost i da će i skraćena optužnica protiv Mladića biti dostatna za osuđujuću presudu po svih jedanaest točaka po kojima ga se tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

Brammertz se založio i za što brže potpisivanje posebnog sporazuma između tužiteljstava BiH i Srbije koja se bave ratnim zločinima. Kazao je kako bi se razmjenom dokaza, dokumenata i informacija u slučajevima ratnih zločina izbjeglo vođenje paralelnih istraga 'koje su dugo kvarile veze između Beograda i Sarajeva'.