BROJNA POZNATA IMENA

Sudac ne želi otkriti tko će prvi svjedočiti u aferi Spice

03.10.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Prvi svjedoci na suđenju bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalima u slučaju Spice mogli bi se za 15-ak dana pojaviti u sudnici zagrebačkog Županijskog suda, gdje je danas nastavljeno čitanje dokaza kojima obrana želi osporiti USKOK-ovu optužnicu

Među dokazima koje je obrana predala sudu danas su pročitani i dokumenti koji navodno potvrđuju da su optuženici branili Podravku od neprijateljskog preuzimanja. To je suprotno USKOK-ovim tvrdnjama da su novcem Podravke željeli preuzeti većinski paket dionica i pritom tvrtku oštetili za 400 milijuna kuna.

Ime prvog svjedoka koji će se ispitati najmanje osam dana od dovršetka čitanja dokazne dokumentacije sudac Siniša Pleše nije želio otkriti, jer raspored svjedočenja još nije dostavljen obrani.

USKOK je dosad predložio ispitivanje više od stotinu, a obrana 30-ak svjedoka.

Među svjedocima obrane sudsko vijeće prihvatilo je predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka i predsjednika Nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića.

Od javnosti poznatijih imena s liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak.

O mogućem svjedočenju najzvučnijih političkih imena, Jadranki Kosor, Ivi Sanaderu, Stjepanu Mesiću, Ivanu Jarnjaku, ministru gospodarstva Đuri Popijaču, ali i o saborskom zastupniku Borisu Kunstu, sindikalistu Ozrenu Matijaševiću i predsjedniku Uprave Zagrebačke banke Franji Lukoviću sudsko vijeće odlučit će naknadno tijekom suđenja.

Uz Polančeca su na optuženičkoj klupi bivši čelnici Podravke Zdravko Šestak, Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik varaždinske Fimi grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.