pravna bitka

Dobavljači Fortanove najavili rušenje refinanciranja roll-up kredita

27.08.2019 u 20:39

Bionic
Reading

Nezadovoljni zbog najave uprave Fortanove, sljednice Agrokora, da će moći dobiti samo pet milijuna eura duga godišnje prema novom ugovoru o refinanciranju roll-up kredita dobavljači su najavili pravnu bitku

Udruga dobavljača Fortenova grupe (bivšeg Agrokora) na današnjem je sastanku odlučila da će pokušati pravnim putem rušiti refinanciranje roll-up kredita u iznosu od 1,2 milijarde eura ako Uprava Fortenove obistini svoje najave da će s tim ugovorom biti umanjena prava dobavljača iz nagodbe vjerovnika, javlja Jutarnji list.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u Privremenom vijeću vjerovnika Fortenova grupe rekla je da se navodno novim ugovorom o refinanciranju roll-up kredita, u kojem su glavni kreditori HPS Investment Partners i ruska VTB banka, predviđa da dobavljači ne mogu dobiti u ovoj i idućim godinama pripadajući dio graničnog duga koji ukupno iznosi 80 milijuna eura, a u ovoj godini im je trebalo biti isplaćeno 17,5 milijuna eura.

Vidaković ističe kako je novim odredbama odlučeno da dobavljači mogu dobiti maksimalno do pet milijuna eura godišnje te je zbog toga udruga dobavljača donijela navedene odluke na temelju kojih će nastojati pravnim putem pobiti takav ugovor o refinanciranju roll-up kredita.

"Pravnim ćemo putem pokušati ostvariti svoje pravo. U tu pravnu bitku krećemo već sutra", izjavila je Marica Vidaković nakon sastanka dobavljača.

Prema pisanju Večernjeg lista u nagodbu vjerovnika Agrokora uvršten je dogovor dobavljača i kompanije po kojem će se ukoliko Konzum ostvari određenu zaradu isplaćivati dug veći od 72 milijuna eura tijekom četiri godine pa dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje dogovora.

"Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg managementa Fortenove da će dug od 18 milijuna eura biti isplaćen", poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača koja okuplja gotovo sve velike tvrtke prehrambene industrije u Hrvatskoj.

Njome je utvrđeno da isplata duga ovisi o rezultatu Konzuma, odnosno ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura njima se isplaćuje rata duga. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura, a kako je dogovorena i kamata za kašnjenje isplate po dobavljačima taj se dio duga uvećao na 18 milijuna eura.

  • +2
Fortenova grupa Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.

Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank uz izgledno sudjelovanje Knightheada sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine. Dobavljači pak upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, u kojima su i oni sudjelovali, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura.

Zato su jednoglasno odlučili da će ići na ‘rušenje refinanciranja’, a razmatraju i opciju traženja institucionalne zaštite zbog nepoštivanja nagodbe. Napominju da u Konzum ulažu svaki dan kroz rabate koje daju na robu jer im je, do sada, u interesu bio jak Konzum koji može vratiti dio izgubljenog u procesu sanacije kompanije. Namjeravaju se oštro usprotiviti novom prijedlogu i izboriti za poštivanje nagodbe koja je potvrđena sudskom odlukom.