PRIHVAĆENA ŽALBA TUŽITELJSTVA

Sud ukinuo rješenje suca istrage koji nije pritvorio krijumčara duhana

27.10.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Županijski sud u Velikoj Gorici prihvatio je žalbu tužiteljstva i ukinuo rješenje suca istrage koji nije odredio istražni zatvor 38-godišnjaku osumnjičenom za skrivanje više od sedam tona duhana namijenjenog daljnjoj preprodaji.

Nakon što je velikogoričko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu na odluku suca istrage koji nije prihvatio prijedlog tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, vijeće Županijskog suda je predmet ponovno uputilo na odlučivanje, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dodaju i da je za drugoosumnjičenim u tom slučaju, 24-godišnjakom, raspisana potraga jer "trenutno nije dostupan".

Osumnjičenici se terete da su unajmili skladište u Ježdovcu, kupili stroj za rezanje i usitnjavanje duhana te u više navrata od nepoznate osobe kupili veće količine duhana u listu. Duhan bez zaštitnih markica Ministarstva financija pakirali su u plastične vreće i krivotvorene vrećice jednog proizvođača te ga preprodavali na području Zagreba i Samobora.

Pretragom skladišta policajci i carinici su pronašli rezalicu duhana, dvije ledenice za ovlaživanje duhana, 13 noževa za rezalicu, 6270 kilograma duhana u listu i 715 kilograma sitno rezanog duhana.

U kući prvoosumnjičenog u Kerestincu su pronađeni stroj za punjenje cigareta, 145 vrećica s 147 kilograma ustinjenog duhana i 103 ručno punjenih cigareta s oznakama jednog proizvođača. Uz to, pronađeno je pet kartonskih kutija s natpisom jednog proizvođača i jedna kutija s natpisom drugog proizvođača.

Tužiteljstvo ističe da su osumnjičenici oštetili državni proračun u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 100.000 kuna.