SLOMLJEN NOS, ALI BEZ POMAKA

Sud pustio skinheadse koji su priznali napad

04.03.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Mladići koji su u ožujku prošle godine napali skupinu srednjoškolaca u parku usred Zaboka, nadomak same policijske postaje, neće biti opomenuti, ukoreni, a kamoli kažnjeni, iako su na Općinskom sudu u Zlataru većim dijelom priznali napad

ZAGREB - Navedeni skinsi izudarali su društvo koje se zabavljalo na klupi u parku, uz uzvike: 'Pankeri, sve ćemo vas poubijati', 'Prljavi antifašisti' i slično.

Roditelji jedne djevojke kojoj je 'martom' slomljen nos te mladića koji je udaren letvom ili nekim sličnim predmetom, šokirani su indiferentnošću sustava prema nasilju među mladima, piše Jutarnji list. Kako kažu, policija je nakon izvida podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice mladića, rođenih 1991. i 1990. godine, za što su valjda imali uporište.

Za prijavu vjeruju da je dijelom motivirana i činjenicom da se napad na njihovu djecu dogodio nekoliko dana nakon ubojstva mladića na Ribnjaku. Došlo je i do suđenja, no sazvano je tek jedno ročište. Roditeljima oštećenih ovih je dana stigla obavijest o obustavi postupka. Rečeno im je da je odluka suda pravomoćna, ali obrazloženja na dopisu koji su dobili nema. Usmeno su doznali da nema dovoljno dokaza te da su se svi oprečno iskazivali, svaljujući krivnju jedni na druge.

Problem je i u tome što njihov sin, koji je za vrijeme mlaćenja spustio glavu među koljena, nije mogao precizirati tko ga je iz skupine udario letvom.

Roditelji jednog od napadnutih mladića angažirali su odvjetnicu i obratit će se Višem sudu za mladež u privatnom 'aranžmanu'. 'Sin nas je odmah odgovarao od prijave policiji jer ne vjeruje u sustav. Kada smo izviješteni da je podignuta prijava protiv dvojice identificiranih nasilnika, nakratko je povjerovao u sustav. Sada je opet razočaran i osjeća se nezaštićeno', kažu roditelji koji su samo još jedni u nizu zabrinutih koji apeliraju na sustav.

Skinsi su na sudu optuživali jedan drugoga govoreći tko je koga udario letvom, a tko koga 'martom'. Dakle, napad su priznali, premda na kukavički način, no sud je procijenio da dokaza nema i sve je obustavio. Nadalje, ozljede koje su imali mladić i djevojka nisu bile dovoljno teške: ona je, naime, imala slomljen nos, ali bez pomaka, pa je sve doživljeno kao puko remećenje javnog reda i mira.

Propćenjem je reagirala i Udruga mladih antifašista grada Zagreba, podsjećajući da ovo nije prvi slučaj napada nazi-skinheadsa, ni prvi slučaj da ih se pušta na slobodu.

'Ovime je pravosudni sustav još jednom pokazao kako stoji na strani nasilnika i ni na koji način nasilje ne sankcionira. Pitamo se hoće li pravosuđe ikada početi raditi svoj posao i za koliko će mladih života tada biti prekasno?', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Mario Šimunković, predsjednik udruge.