AFERA REMORKER

Sud ponovno bez odluke o Kalmeti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.06.2016 15:47
  • Objavljeno 02.06.2016 u 15:47
Božidar Kalmeta

Božidar Kalmeta

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je razmatralo optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, optuženog da je sa svojim suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no sjednica je odgođena za ponedjeljak jer je obrana jednog od optuženika zatražila da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića

Izdvajanje iskaza svjedoka Tadića zatražila je obrana drugookrivljenog Zdravka Livakovića, tvrdeći da je taj svjedok dao iskaz zato što je državni odvjetnik dao pisanu izjavu da protiv njega neće poduzimati kazneni progon. Livakovićev odvjetnik Nedjeljko Ivančević izjavio je novinarima nakon ročišta da je taj sporazum zaključen nezakonito.

Tadić je osim toga ispitivan izvan redovnog radnog vremena, od 15 do 20 sati što, kaže odvjetnik, može govoriti o ažurnosti rada Uskoka, ali i o uputi takvom svjedoku da kaže što treba reći ili u suprotnom da ponese četkicu sa sobom i ide u Remetinec. 'Postoji izjava državnog odvjetnika da neće poduzimati kazneni progon protiv njega ako odgovori na određena pitanja. To je klasična oprosnica, ali za nešto što se po zakonu ne može', kazao je Ivančević.

Ustvrdio je kako se na takav način ne može manipulirati bilo čijim iskazom. 'Ako je svjedok Tadić sam mogao procijeniti da ga nešto može ugroziti, onda je takav svjedok mogao u redovnom ispitivanju reći da na to ne želi odgovoriti. Ali, nije ga se trebalo pozivati u 15 sati, u nazočnosti njegovog punomoćenika i onda s njim početi nešto što je u konačnici dovelo do izjave državnog odvjetnika da neće poduzimati kazneni postupak', kazao je odvjetnik.

Berislav Živković, odvjetnik trećeoptuženog Milivoja Mikulića, rekao je da se dobar dio obrane suglasio sa zahtjevom Livakovićeve obrane da se kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Tadića. 'Budimo objektivni, na tom iskazu se zasniva dobar dio optužnice', kazao je Živković.

Optužno vijeće će o tom zahtjevu donijeti odluku u ponedjeljak, a obrana na nju ima pravo žalbe.

Živković vjeruje da će Vijeće detaljno to razmotriti, podsjetivši da je već bilo jedno traženje za izdvajanje određenih dokaza, ali je Vrhovni sud to odbio. 'Ovo mi se čine prilično ozbiljni argumenti, pa ne bih ništa prejudicirao u tom smislu', kazao je Živković, dodavši da podržava pristup da Optužno vijeće detaljno razmatra sve prigovore obrane, jer bi u raspravu trebalo ući s procesno čistim stvarima, dok će se o činjenicama razgovarati u glavnoj raspravi.

Kalmetu Uskok tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija. Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!