SKANDAL NA SPLITSKOM SVEUČILIŠTU

Sud poništio rektorovu kandidaturu, on odbija otići!

04.10.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Pravi pravcati skandal ovih dana potresa Splitsko sveučilište: Upravni sud potvrdio je optužbe dijela profesora i nastavnika iznesene još prije godinu i pol dana, a po kojima se rektor Ivan Pavić nezakonito kandidirao za svoj treći mandat. No unatoč tome, Senat Sveučilišta na hitnoj sjednici u utorak ujutro odlučio je da smjene - neće biti

Presuda Upravnog suda u Split je pristigla prošlog petka, a u njoj jasno stoji da Ivan Pavić nije imao pravo na kandidaturu, s obzirom na to da je dužnost rektora obnašao u dva navrata - od 2002. do 2006. i od 2006. do 2010. godine. On sam, međutim, uz pomoć svoga prorektora zaduženog za pravna pitanja Dragana Bolanče pronašao je originalno tumačenje da se zbog izmjene Zakona o visokom školstvu rektorski mandati otprije 'ne računaju', iako je i u prošloj i u aktualnoj verziji zakona jasno određeno da se dužnost rektora može obavljati u najviše dva četverogodišnja mandata.

Sličnim pravnim akrobacijama rektor Pavić i prorektor Bolanča poslužili su se i na jutrošnjoj sjednici Senata: priznali su da je Upravni sud osporio pravo na Pavićevu ponovnu kandidaturu, no tvrde da je trebalo poništiti i odluku Senata o Pavićevu izboru za rektora. Drugim riječima, pravni stručnjaci Sveučilišta u Splitu priznaju da je kandidatura bila nelegalna, no tvrde da je sami izbor svejedno bio - potpuno legalan!

Protiv potpuno nevjerojatne situacije na Sveučilištu ovoga ljeta prosvjedovali su i studenti, koji su za vrijeme tada aktualnih prosvjeda na istaknutom mjestu držali transparent 'Pavićkhamon'. Splitskog 'doživotnog rektora' to, međutim, nije nimalo uzbudilo, kao ni presuda Upravnog suda. Nakon jutrošnje sjednice Senata pobjegao je od novinara.

Profesor Željko Domazet, Pavićev protukandidat na prošlogodišnjim izborima za rektora, za tportal je izjavio da se 'samo donekle iznenađen tumačenjem i ponašanjem svoga kolege Bolanče', inače profesora na Pravnom fakultetu.

'Nakon prošlogodišnjih tumačenja ništa drugo nije se moglo ni očekivati, no vjerovao sam da će Senat pokazati puno više razumijevanja za ovu problematiku. Ako čak ni Sveučilište ne može razumjeti da treba poštovati sudske odluke, zaista se treba zapitati gdje ovo društvo ide', kazao nam je Domazet.