drugi amandman ustava

Sud odlučio da Havaji ne mogu zabraniti nošenje oružja na plažama

09.08.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Federalna sutkinja spriječila je saveznu državu Havaji da provede nedavnu zabranu vatrenog naoružanja na plažama i drugim lokacijama poput banaka, kafića i parkova, pozivajući se na prošlogodišnju odluku Vrhovnog suda kojom su proširena pravila o nošenju oružja

Sutkinja Leslie Kobayashi u utorak je u Honoluluu zaključila da zabrana krši pravo vlasnika registriranog oružja da ga nose u javnosti, što im omogućuje drugi amandman američkog ustava.

Ta su prava osigurana nakon što je Vrhovni sud s konzervativnom većinom u lipnju 2022. odlučio da taj amandman, koji štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja, uključuje i pravo građana da ga nose u javnosti radi samoobrane. Američki ustav je amandmanom iz 1791. uveo pravo na posjedovanje oružja jer su „dobro organizirane“ snage nužne za „sigurnost slobodne države“.

Presuda najvišeg američkog suda je potaknula havajske zastupnike da donesu zakon koji je demokratski guverner Josh Green potpisao u lipnju i koji, uvažavajući tu odluku, građane odvraća od nošenja oružja na „osjetljivim mjestima“.

Troje stanovnika Havaja tužilo je državu zbog tog zakona, kao i lobistička skupina Hawaii Firearms Coalition koja ga je smatrala neustavnim.

Glavna havajska tužiteljica Anne Lopez argumentirala je da je zakon u skladu s povijesnom regulacijom oružja i da je u interesu savezne države koja želi zaštititi javnu sigurnost, uključujući na plažama s puno posjetitelja.

Iako je Kobayashi, imenovana tijekom mandata demokratskog predsjednika Baracka Obame, naglasila važnost plaža za havajsko gospodarstvo, presudila je da savezna država nije pružila „nikakav dokaz da ima povijesnu tradiciju regulacije ili zabrane nošenja oružja na plažama“.