moguća tornada

Oluje u SAD-u odnijele najmanje dva života, otkazuju se letovi, tisuće ljudi bez struje

08.08.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Velik dio istoka Sjedinjenih Država u ponedjeljak je pogođen snažnim olujama koje su odnijele najmanje dva života, ostavile stotine tisuća stanovnika bez struje i otkazale ili odgodile tisuće letova

Upozorenja o opasnim vremenskim uvjetima poslana su milijunima ljudi. Upozorava ih se na moguća tornada, snažnu kišu i vjetrove te tuču uz gotovo cijelu istočnu obalu SAD-a, od savezne države Alabame do New Yorka. Nacionalna meteorološka služba (NEWS) predviđa „umjeren rizik” od opasnih oluja, s udarima do 130 kilometara na sat.

„Pazite na vremenske prilike i pobrinite se da imate nekoliko načina za primanje upozorenja”, objavio je NWS u Baltimoreu i Washingtonu ranije u ponedjeljak. Iako je velika opasnost od vremenskih nepogoda popustila do kasnih večernjih sati, neka su područja zbog kiša i dalje suočena s potencijalnim poplavama.

NWS je upozorio na poplave u Washingtonu i gradovima Arlingtonu i Alexandriji u susjednoj Virginiji. U toj saveznoj državi je zabilježena tuča velika do 11,5 centimetara u promjeru.

U Alabami je 28-godišnjak poginuo u udaru groma na parkiralištu, prenosi lokalna stanica ABS. U Južnoj Karolini je poginuo 15-godišnjak kojeg je pogodilo drvo ispred kuće, prenosi lokalni CBS.

U utorak ujutro je bez struje bilo gotovo 600 tisuća potrošača na istočnoj obali, od Pennsylvanije do Georgije, pokazuju podaci stranice PowerOutage.us. U ponedjeljak je otkazano više od 1700 letova, a više od njih osam tisuća je odgođeno, stoji na stranici FlightAware.

Oluje na istoku SAD-a događaju se dok je velik dio juga, uključujući savezne države Teksas, Louisianu i Floridu, upozoren na toplinske valove.