inkluzivnije darivanje

Američki Crveni križ ukinuo posebna ograničenja za gay darivatelje krvi

08.08.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Američki Crveni križ u ponedjeljak je objavio da će od sada dopustiti homoseksualnim i biseksualnim muškarcima da daruju krv bez ograničenja koja su bila posebno uvedena samo zbog njihove seksualne orijentacije

"Crveni križ slavi taj povijesni potez kao značajan napredak i ostaje predan postizanju inkluzivnog procesa darivanja krvi koji tretira sve potencijalne darivatelje jednako i s poštovanjem uz osiguranje sigurnosti zaliha krvi", stoji u priopćenju humanitarne organizacije.

Promjena politike slijedi ažurirane smjernice koje je u svibnju objavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), po kojima treba proširiti skup ljudi koji ispunjavaju uvjete za doniranje.

Prema FDA-ovoj novoj politici individualne procjene, svi potencijalni darivatelji se pitaju o novim ili višestrukim seksualnim partnerima u posljednja tri mjeseca.

Ako navedu da su imali novog seksualnog partnera ili više od jednog seksualnog partnera u posljednja tri mjeseca, pitat će ih se jesu li imali analni seks u posljednja tri mjeseca. Ako je odgovor na posljednje pitanje potvrdan, tada će biti zamoljeni da odgode davanje krvi.

Penetrativni analni seks ima veći rizik od širenja mnogih vrsta spolno prenosivih bolesti, jer se tanka sluznica anusa lako ošteti, što ga čini osjetljivijim na infekcije.

Nova pravila zamjenjuju pravila koja su isključivala muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima ili žene koje imaju spolne odnose s biseksualcima.

Andrew Goldstein, istraživač raka iz Los Angelesa koji je bio redoviti darivatelj krvi u mladim godinama prije nego što ga je FDA-ova politika proglasila nepodobnim za doniranje kao homoseksualca, pozdravio je taj potez.

"Nešto poput darivanja krvi čini se kao nešto tako malo što možete učiniti i puno mi znači što ću to opet moći učiniti", rekao je Goldstein, koji je 2021. sudjelovao u kliničkoj studiji koja je otvorila put za nove smjernice.

Svake dvije sekunde netko u Sjedinjenim Državama treba krv ili trombocite, bilo za operaciju, liječenje raka, kronične bolesti ili traumatske ozljede, prema Crvenom križu.

"Bez obzira na to prima li pacijent krv, crvene krvne stanice, trombocite ili plazmu, spašavanje života počinje s jednom osobom koja daje velikodušnu donaciju", kaže se.