AFERA DNEVNICE

Sud odbio novo grafološko vještačenje Sauchinih potpisa

21.07.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Odbijanjem prijedloga obrane za trećim grafološkim vještačenjem, u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu sudu nastavljeno suđenje bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko u ''aferi dnevnice''

Sutkinja Sanja Mazalin je odbila prijedlog Sauchinog branitelja Darka Maržića za izradu novog grafološkog vještačenja, na kojem bi radili tri vještaka grafologa od kojih svaki ima iskustvo od najmanje 15 godina, jer su grafolozi tijekom postupka već u dva navrata vještačili sporne Sauchine potpise. Uz to, odbijen je i prijedlog obrane o Sauchinom neurološkom vještačenju.

Sud je prihvatio zahtjev obrane Sandre Zeljko da se saslušaju policajci i svjedoci koji su nazočili pretragama njezinog stana, a koje njezina obrana smatra spornima. Predloženi svjedoci će se ispitati u rujnu kada se nastavlja suđenje.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. "aferi dnevnice" izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.