najnovija presuda

Sud Europske unije: Tvrtke u EU-u mogu zabraniti nošenje marame na poslu

13.10.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Tvrtke u Europskoj uniji mogu zabraniti nošenje marama dok je to opća zabrana koja ne diskriminira zaposlenice, objavio je najviši europski sud u četvrtak, kao najnoviju presudu o pitanju koje dijeli Europu godinama

Slučaj se tiče muslimanke kojoj je rečeno da ne može imati pokrivenu glavu kad se prijavljivala za šestotjednu praksu u belgijskoj kompaniji. Tvrtka je rekla da imaju pravilo o neutralnosti, što znači da u njihovim prostorima nije dopušteno pokrivati glavu, bilo da je riječ o kapi ili šalu.

Žena se obratila belgijskom sudu, koji je savjet zatražio od Suda Europske unije (CJEU). Sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da ne bi trebalo biti izravne diskriminacije u takvoj zabrani. "Interno pravilo tvrtke koje zabranjuje vidljivo nošenje vjerskih, filozofskih ili duhovnih znakova ne predstavlja izravnu diskriminaciju ako se primjenjuje na sve radnike na općenit i nediferenciran način", rekli su suci.

CJEU je prošle godine rekao da tvrtke iz EU-a mogu zabraniti zaposlenicama da nose marame pod određenim uvjetima, ako to trebaju učiniti kako bi kupcima projicirali sliku neutralnosti. U Njemačkoj se godinama raspravlja o zabrani nošenja marama za žene na poslu, uglavnom u odnosu na učiteljice u državnim školama i sudačke pripravnice.

Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska manjina u Europi, zabranila je nošenje islamskih marama u državnim školama 2004. godine.