'NE ZNAMO ZAŠTO JE IZBAČEN'

Sud časti vratio Jerka Rošina u HDZ!

12.03.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Visoki sud časti HDZ-a danas je u središnjici stranke raspravljao o spornim članstvima i izbacivanjima iz stranke. Predsjednik tog stranačkog tijela Florijan Boras ustvrdio je da je članstvo Tomislava Karamarka neupitno, a izbacivanje Jerka Rošina iz HDZ-a je poništeno

Jerko Rošin, dobar prijatelj optuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, danas je ponovno dobio svoje članstvo u HDZ-u. Podsjetimo, Rošina je županijski odbor HDZ-a izbacio iz stranke u prosincu, nakon što se javno požalio na loš izborni rezultat stranke.

Predsjednik Visokog suda časti HDZ-a Florijan Boras rekao je da je tijelo kojim predsjeda neovisno i o predsjednici stranke Jadranke Kosor i da su sve odluke danas donesene jednoglasno:'Nije nam jasno zbog čega je Rošin zaista izbačen jer županijski ogranak nikada tu odluku nije obrazložio. Stoji samo da je medijski istupio u tjedniku Nacional, a obrazloženje nismo dobili.'

Sud časti zaključio je da članstvo bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka nije upitno i kaže da ga nitko nije ni osporavao. Podsjetimo, prije manje od šest mjeseci predsjednica HDZ-a sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare da bi javno uručila člansku iskaznicu tadašnjem ministru Karamarku, nadajući se da će joj njegovo ime na listi HDZ-a pomoći na izborima.

Boras kaže da o Iviću Pašaliću, koji se pokušava vratiti u stranku, nisu raspravljali. 'Odlučili smo o 38 članstva, ostalo nam je još 50-ak. Do sada smo pronašli 34 nevažećih članova koji su stranačku iskaznicu dobili protivno odredbama Statuta te se istražuje kako su uopće dobili iskaznice', rekao je Boras i dodao da je potrebno još utvrditi konačan broj 'članova' s lažnim iskaznicama i provjeriti jesu li imali pravo glasa na stranačkim saborima i koliki je bio njihov utjecaj.

'Kad je u pitanju učlanjenje u HDZ, podsjećam sve dužnosnike HDZ-a da se u stranku ne ulazi voljom i odlukom osobe koja nije član HDZ-a. Svi oni koji nisu učlanjeni u temeljnom ogranku mogli su se učlaniti u viša tijela stranke. Tako i središnja tijela stranke mogu bezuvjetno primati nove članove, kao u slučaju Karamarka', rekao je Boras.