nastavljeno suđenje

Sud BiH odbio zahtjev za svjedočenjem Schmidta, Dodik pred novinarima psovao

22.05.2024 u 16:31

Bionic
Reading

Suđenje čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je optuženom za neprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH, nastavljeno je u srijedu u Sarajevu, a on i njegovi odvjetnici su nakon ročišta ponovo tvrdili kako protiv njega nema nikakvih dokaza i da je cijeli proces "namješten" iz političkih razloga.

"Nakon ovog ročišta postalo je jasno da je cilj procesa eliminacija Dodika iz političkog života", kazao je novinarima odvjetnik Goran Bubić, nezadovoljan time što je sutkinja Sena Uzunović odbila zahtjev obrane da se kao svjedok pozove visoki predstavnik Christian Schmidt.

Anto Nobilo, koji je ranije kazao kako je svjedočenje Schmidta "prva crta" Dodikove obrane, najavio je da će sada tražiti alternativu toj strategiji. Tvrdi da postoji neka problematična komunikacija suda i "izvansudskih faktora", što obrani navodno otežava posao.

"Kako ćemo se prema tome postaviti još moramo zauzeti stav", kazao je Nobilo.

Ljutiti Dodik je pred novinarima BiH nazvao "je..nom" i tvrdio kako su državni Sud i Tužiteljstvo neustavne institucije koje provode volju stranaca pa stoga štite visokog predstavnika.

"Ovo je tipično politički proces", kazao je, a posebice mu je zasmetalo tumačenje Ministarstva vanjskih poslova BiH da je Schmidt osoba koja uživa diplomatski imunitet pa nema obvezu svjedočiti.

Schmidta je okrivio za sve što ne valja u BiH i proglasio nelegalnim, a glavnog tajnika UN Antonio Guterresa nazvao je "smradom" zbog njegova tumačenja da Vijeće sigurnosti UN nema ništa s imenovanjem visokih predstavnika za BiH kako to tvrde Dodik i Rusija.

Dodik i direktor "Službenog glasnika RS" Miloš Lukić optuženi su jer su prošle godine omogućili objavljivanje dva zakona što ih je usvojio entitetski parlament, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je temeljem svojih ovlasti poništio.

Tim su zakonima u RS-u pokušali spriječiti provedbu presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika.

Neprovođenje odnosno nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH je kazneno djelo za koje se može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda znači automatsku smjenu s pozicija u vlasti kao i u institucijama koje se financiraju iz proračuna.

Tužiteljstvo je pak na ovom ročištu završilo iznošenje svojih materijalnih dokaza o krivnji Dodika i Lukića. 

Nastavak suđenja  zakazan je za 19. lipnja. 

sve osim nogometa