nezadovoljstvo vrije

Suci opet prijete 'bijelim štrajkom'

21.12.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Još nema odluke, ali nije isključeno da bismo u siječnju 2024., ako se sucima plaće ne podignu i urede kako im je obećano u svibnju, opet mogli imati bijeli štrajk na sudovima, piše u srijedu Jutarnji list.

Za nekoliko se dana ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica treba sastati sa sucima i pokušat će, doznaje dnevnik, kupiti još malo mira kako bi prvo povećao plaće državnih službenika, a potom rješavao plaće sudaca i državnih odvjetnika.

Nezadovoljni su, međutim, i državni službenici. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u utorak je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održao prosvjed tražeći od Vlade uvid u nove koeficijente za plaće.

Kažu da im je Vlada obećala da će se s njima konzultirati o statusu koeficijenata i radnih mjesta u sustavu visokog obrazovanja prije nego što donese Zakon o plaćama, ali nije održala obećanje jer je zakon donesen, a oni ne znaju njegov utjecaj na plaće.

I u drugim sindikatima kažu da nisu zadovoljni, ali ne najavljuju konkretne akcije jer su u tijeku razgovori o koeficijentima.

U siječnju će, zajedno s uredbama, izaći na svjetlo dana konačni Vladin plan za plaće u državnim i javnim službama, a tada će uslijediti i reakcije ako sindikati ne budu zadovoljni. U Ministarstvu pravosuđa i uprave trenutno su fokusirani na plaće državnih službenika i dat će sve od sebe ne bi li primirili suce i njihova primanja, barem za sada, ostavili po strani.

- Ovo je vrlo osjetljiva faza i postoji načelan dogovor da će se razmotriti zahtjevi koji se odnose na povećanje plaća. Suci razumiju da se moraju prvo riješiti plaće državnih službenika - kaže sugovornik iz Maleničina ministarstva, ali ga demantira više sugovornika iz pravosuđa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.