ŠIMONOVIĆ ODLUČAN

'Suci moraju biti menadžeri'

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 12.04.2010 11:59
  • Objavljeno 12.04.2010 u 11:35
Ivan Šimonović i Branko Hrvatin

Ivan Šimonović i Branko Hrvatin

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Pravosuđe neće biti razlog sporijeg pristupanja Hrvatske Europskoj uniji', odlučno je ustvrdio ministar Ivan Šimonović na današnjem predstavljanju projekta koji je proveden u suradnji s britanskim veleposlanstvom u Zagrebu

Projekt 'Razdvajanje pravosudnih i administrativnih ovlasti na sudu' i 'Akcijski plan za postizanje učinkovitosti na sudu' omogućit će efikasnije sudstvo i brže rješavanje predmeta. 'Izazov ostaje jačanje učinkovitosti i donošenje kvalitetnih presuda u što kraćem roku', kazao je Šimonović i najavio da će odsad predsjednici sudova biti i menadžeri.

Hrvatska kao Oz

'Posao u Hrvatskoj za nas je poput putovanja u 'Čarobnjaku iz Oza'.Nikada ne završava', rekao je Steve Jacobs, voditelj međunarodnihposlova britanske tvrtke Agencia koja je provela spomenute projekte.

'Ne mogu mahnuti štapićem i riješiti vaše probleme, no mogu vam datirecepte kako stanje popraviti', rekao je Jacobs.


'Sudovi s velikim brojem sudaca zahtijevaju upravljačke vještine dobrog menadžera, kao i u velikim tvrtkama', kazao je ministar. S tim ciljem su Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa organizirali edukaciju za novoizabrane predsjednike sudova.

Model razdvajanja pravosudnih i administrativnih ovlasti isproban je na Općinskom sudu u Rijeci. Razdvajanje ovlasti trebalo bi dovesti do veće učinkovitosti, tako da većinu administrativnih ovlasti predsjednika sudova preuzmu tajnici.

Šimonović je naglasio da je već racionalizirana mreža općinskih i prekršajnih sudova te da su na redu županijski sudovi, županijska državna odvjetništva i trgovački sud.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, kazao je kako je bitno da suci odgovaraju za svoj posao te da po uzoru na praksu u Velikoj Britaniji treba osigurati kontrolu sudova koja će služiti i sucima i građanima.

Naglasio je kako suci u Velikoj Britaniji rade samo svoj sudački posao, dok u Hrvatskoj suci barem jednom tjedno ne mogu raditi zbog manjka zapisničara.

'Cilj projekta je uspostava organizacije, vertikalnog upravljanja i kontrole', kazao je Hrvatin i zaključio da neovisnost sudstva ne znači i neodgovornost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi