BIVŠI DIREKTOR PETROKEMIJE

Stvorio 400 mil. kn gubitka pa dobio otpremninu od 665.000 kuna!

Boris Mesarić

Boris Mesarić

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako je Petrokemija pod njegovim vodstvom u dvije godine generirala gubitak od oko 400 milijuna kuna, bivši šef uprave Boris Mesarić iz te je priče izišao bogatiji za 665.000 kuna, otkriva Večernji list

U svibnju 2010. godine smijenjen je zbog toga što je radnicima isplatio regres usprkos Vladinu naputku koji je to zabranio, međutim, pravi su razlog opoziva navodno bili čudni poslovni potezi zbog kojih je kutinska tvornica umjetnih gnojiva ušla u veliki minus. Godine 2009. on je iznosio 267,6 milijuna kuna, a 2010. – 136,1 milijun kuna.

Ti su gubici bili rezultat neracionalne nabave sirovina za proizvodnju. Mesarićeva je uprava 2008. odlučila, naime, nabaviti kemijske sirovine za cijelu iduću godinu u doba kad su one na tržištu bile najskuplje! Iduće su godine sirovine bile jeftinije čak 50 posto, ali je Petrokemija već bila opskrbljena skupim zalihama. Tim se slučajem bavio i USKOK, ali nije pronašao nezakonitosti, bila je to samo loša poslovna procjena, ističe Večernjak

Usprkos tome što se u dvije posljednje godine njegova mandata Petrokemija našla na koljenima, šef uprave uredno je u džep spremio otpremninu iz menadžerskog ugovora. Računica je bila sljedeća: za svaku od 34 godine staža u kutinskoj kompaniji Mesarić je primio neto prosjek plaće iz tri mjeseca koja su prethodila njegovu smjenjivanju (19.562 kune), što je iznosilo 665.137 kuna otpremnine u neto iznosu.

Petrokemija je na to isplatila sva obvezna porezna davanja, pa je smjenjivanje Mesarića kutinsku tvornicu umjetnih gnojiva stajalo gotovo milijun kuna.
S dolaskom nove uprave, i s promjenom politike nabave sirovina, poslovni rezultati kolosalno su se promijenili. Petrokemija je lani generirala oko 107 milijuna kuna dobiti. Za loše poslovanje iz prethodnih dviju godina dosad nitko nije snosio posljedice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi