ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

'Stvaramo preduvjete za nove feudalce'

20.03.2013 u 20:17

Bionic
Reading

Laburist Branko Vukšić predbacio je danas ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini kako Vlada ne educira seljake o tome što ih čeka nakon ulaska Hrvatske u EU te da vladajući nisu 'uspjeli zaustaviti kola koja idu nizbrdo', a ministar Jakovina je odgovorio da je to 'zbog kose' ceste na koju su naišli nakon preuzimanja vlasti.

'Velika pogreška koju radi ova Vlada je u tome što ne educirate seljake što ih čeka u EU. Kola su krenula nizbrdo, vi ste rekli da ih možete zaustaviti, međutim, niste to učinili, niti ste ih pogurali navrh brda', kazao je Vukšić ministru poljoprivrede Jakovini tijekom saborske rasprave o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Ministar se složio s Vukšićem dodavši međutim kako 'kola nisu uspjeli zaustaviti jer se 10 ili 15 godina stalno vozi nizbrdo'.

Vrlo ih je teško u jednom segmentu 'kose ceste' zaustaviti, ali smo ih značajno usporili, uvjeravao ga je Jakovina. „Sa ovim zakonom i sa cijelim reformskim paketom mislim da ćemo ih zaustaviti odnosno okrenuti njihov smjer u kretanja u drugom pravcu“, dodao je. Za zastupnika HSS-a, Branka Hrga, ulazak u EU predstavlja ulazak u opasne sfere za hrvatskog seljaka.

'Tijekom proteklih godinu dana priprema za EU za seljaka ništa nije napravljeno', ocijenio je Hrg. Predloženi zakon, pod krinkom pokušaja da se hrvatskom seljaku da zemlja, u konačnici neće samo dati zemlju velikim sustavima već će iseliti hrvatsko selo sa stoljetnih ognjišta, procijenio je Hrg zatraživši da zakon ide u treće čitanje. Po njegovom mišljenju treba jačati ulogu lokalne samouprave umjesto što se sustav centralizira. 'Stvaramo preduvjete za nove feudalce, a od gazdi stvaramo sirotinju', rekao je Hrg.