KAD ZAPAD NAPADA

Stuxnet zarazio milijune računala u Kini!

30.09.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Vrlo složen informatički crv Stuxnet, koji napada Iran, zarazio je i nekoliko milijuna računala u Kini, izvijestili su u četvrtak državni mediji

'Taj razorni crv osmišljen je za sabotažu tvorničkih i industrijskih sustava, ne toliko za krađu osobnih podataka', citira list Global Times objašnjenje stručnjaka.

Prema neimenovanom stručnjaku iz tvrtke Rising International Software, specijaliziranoj za antivirusne programe, Stuxnet je zarazio više od šest milijuna informatičkih terminala.

'Dosad nismo utvrdili nikakvu veliku štetu izazvanu Stuxnetom', ustvrdio je Yu Xiaoqiu, javlja Global Times.

Stuxnet je napao računalne sustave u Indoneziji, Indiji i Pakistanu, no čini se da je 60 posto svih njegovih zaraza zahvatilo Iran.

Kako je to izvanredno složen računalni crv, najsofisticiraniji dosad, stručnjaci drže da je uperen protiv iranskog nuklearnog programa koji je trn u oku Zapada. Stoga napominju da se ne treba govoriti o kibernetičkom napadu, već o kibernetičkom ratu iza kojeg stoje visoki krugovi, možda i država.

Stuxnet u računalu cilja program njemačkog proizvođača Siemensa kojim se kontrolira rad industrijskih postrojenja kao što su naftovod, elektrane i slično.

Dizajniran je tako da reprogramira softver dajući nove upute za upravljanje pojedinim aktivnostima te dovodi do fizičkog uništenja pogođenih postrojenja, tvrde stručnjaci.

Stuxnet je otkriven još u lipnju, a ovog je tjedna Iran potvrdio da je zaraženo 60.000 računala.