NEMIRI U ITALIJI

Studenti ustali protiv Montijeve 'vlade banaka'

17.11.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Talijanski studenti sukobili su se s policijom diljem Italije protestirajući protiv smanjenja proračuna, dok su zaposlenici u sektoru javnog prijevoza zaustavili autobuse i vlakove čekajući da novi talijanski premijer Mario Monti objavi svoju strategiju za borbu protiv krize koja je zahvatila čitavu zemlju

Interventni policajci spremni za eventualne sukobe naguravali su se sa studentima u Milanu koji su željeli okupirati Sveučilište Bacconi, inače sjedište talijanske poslovne elite čiji predsjednik je upravo premijer Monti.

Monti je jučer oformio vladu, i to odbacujući političare udružio se s kolegama profesorima, bankarima i raznim poslovnjacima. Ali njegovi 'povjerenici' izazvali su neslaganje kod velikog broja Talijana.

'Vlada banaka' pisalo je na jednom od mnogih transparenata, javlja AP, kojima su milanski studenti pokušali izraziti svoje neslaganje.

U Palermu, prosvjednici su bacali jaja i dimne bombe na zgradu banke, a policajce je dočekalo kamenje. Jedan prosvjednik ozlijeđen je, a nekolicina njih koja je pokušala zauzeti sjedište jedne od banaka uhićena je.

U Rimu stotine studenata okupile su se ispred sveučilišta Sapienza, dok je dio prosvjedovao nedaleko glavne željezničke postaje. Ako ih policija ne spriječi studenti će prosvjed nastaviti ispred talijanskog parlamenta u kojemu će Monti, uoči izglasavanja povjerenja novoj vladi, večeras održati govor.