ŠVERC SOBAMA CVJETA

Studenti prodaju mjesta u domu preko Facebooka i za 8.000 kuna

25.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Studentske novine Global u novom broju objavile su priču u kojoj se tvrdi da se mjesta u studentskim domovima prodaju i kupuju unatoč jasnoj zabrani

Najčešće se to događa na društvenim mrežama, a cijena može dosegnuti i 8.000 kuna. 'Pravo na smještaj u studentskom domu osobno je pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu. Studentski centar odmah po useljenju studenata u studentske domove obavljat će intenzivne kontrole ostvarenog prava.

‘Prodajem ŽM u Cvjetnom, cijena po dogovoru’ ili ‘Prodajem MM na Savi, povoljno, javite se u inbox’, objave su koje nisu rijetke u grupama na društvenim mrežama, piše Global.

Na upit zašto se odlučio na ilegalan smještaj, ima jasan odgovor: 'Nisam imao drugog izbora, moram studirati i negdje živjeti u Zagrebu. Računao sam na to što mi je najjeftinije jer nemamo svi novca da si plaćamo stan. Jednostavno sam odlučio riskirati.'

Prodaja sobe u studentskom domu smatra se težim disciplinskim prijestupom, a posljedica kršenja bit će isključenje iz studentskog doma za sve vrijeme studiranja, stoji u članku 36. Domskog reda. Međutim, mala je vjerojatnost da će ilegalci biti uhvaćeni, s obzirom na učestalost kontrole smještaja. One se obavljaju jednom do tri puta na mjesec, ovisno o studentskom naselju, u razdoblju od šest do sedam sati ujutro.

'Postoje dva načina: ili nasumice odredimo desetak do dvadesetak soba ili smo vođeni studentskom dojavom o postojanju nepravilnosti u smještaju', kaže za Global upravitelj Studentskog doma Cvjetno naselje Damir Mikulić. Prošle godine otkriveno je pet slučajeva ilegalnog smještaja na oko 1.200 raspoloživih mjesta.