BESPLATNO OBRAZOVANJE

Studenti prekinuli sjednicu Senata

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2010 17:36
  • Objavljeno 08.06.2010 u 17:32
prosvjed studenti

prosvjed studenti

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Zahtijevajući besplatno obrazovanje, stotinjak studenata zagrebačkog Sveučilišta poslijepodne je upalo na sjednicu Senata Sveučilišta nakon čega je rektor Aleksa Bjeliš prekinuo sjednicu.

Stotinjak studenata ušlo je u dvoranu u kojoj se održavala sjednica Senata, nakon čega je Bjeliš prvo odredio petnaest minuta stanke i pozvao studente da napuste dvoranu ali pošto oni nisu učinili, on je prekinuo sjednicu.

U stanci je studentima rekao da je njihova akcija deplasirana jer financiranje obrazovanja uopće nije tema dnevnog reda. Dodao je da će u lipnju za 13. srpanj pripremiti odluku o financiranju školarina, ali će se školarina na višim godinama plaćati.

Bjeliš je rekao da je rektorski zbor raspravljao o modelu financiranja obrazovanja po kojem bi besplatno obrazovanje imali na višim godinama samo studenti koji polože sve ispite, ali on nije zadovoljan tim prijedlogom.

Nakon što je Bjeliš prekinuo sjednicu, studenti su održali konferenciju za novinare na kojoj su kazali da se protive novom modelu financiranja obrazovanja jer će, tvrde, školovanje biti besplatno samo za prvu akademsku godinu.

Više studenata će studij morati plaćati nego sada, njih čak oko 80 posto, kazali su studenti upozorivši da će doći do pada kvalitete studiranja jer će se svi studenti truditi položiti sve ispite. Nakon konferencije za novinare, studenti su napustili zgradu Sveučilišta.

Prije ulaska u zgradu i prekidanja sjednice studenti su pred Sveučilištem transparentom "potrubi za besplatno obrazovanje" pozivali vozače da podrže njihove zahtjeve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi