peticija

Studenti pokrenuli inicijativu za priključenje Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu

03.06.2019 u 13:37

Bionic
Reading

Iako smo članovi Europske unije već šest godina, Hrvatska još nije članica Europskog sveučilišnog instituta (EUI), pa su studenti zajedno s profesorima pokrenuli peticiju za pristupanje institutu koji otvara brojne mogućnosti za studente, profesore i istražitelje. Ono što je CERN za prirodne znanosti, ističu, to je Europski sveučilišni institut za društvene znanosti

Igor Vidačak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, jedan od podupiratelja inicijative, kaže za tportal kako je još kao student pokrenuo tu ideju jer se nije mogao prijaviti na jedan od željenih programa. Članstvo Hrvatske u Europskom sveučilišnom institutu (EUI), ističe Vidačak, odlična je prilika za studente jer se otvara prostor boljem pristupu stipendijama, ali i profesore i istraživače, kojima se otvara prilika za sudjelovanje u programima i istraživačkim projektima.

'Iduće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, pa je i to odličan način da pokažemo da nam je obrazovanje u prvom planu. Mislim da je šteta da Hrvatska ne da svoju podršku tome', zaključuje Vidačak te dodaje kako je značajan broj akademskih zajednica zainteresiran za tu inicijativu.

Fakultet političkih znanosti iz Zagreba nedavno je dao podršku pokretanju inicijative, a uskoro će to učiniti Pravni te Ekonomski fakultet. Očekuje se da će to učiniti i ostali zainteresirani fakulteti društvenih znanosti.

'Ne bih nikoga htio prozivati. Mislim da to dosad nije bilo prepoznato kao prioritet, ali sada to treba staviti na dnevni red', naglašava Vidačak.

U peticiji stoji kako, prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dosad nije smatralo članstvo u EUI-ju prioritetom, ponajviše zbog nespremnosti plaćanja godišnje članarine te procjene da nema interesa među hrvatskim studentima i istraživačima.

Procjenjuje se da bi godišnja članarina u EUI koštala Hrvatsku oko sto tisuća eura, što je u rangu manjih projekata koji se iz fondova EU-a neprestano financiraju u okviru nadležnosti Ministarstva, kako je navedeno u peticiji.

Europski sveučilišni institut (European University Institute - EUI) u Firenci, koji godišnje okuplja više od 1100 studenata, istraživača, profesora, polaznika naprednih seminara u područjima prava, ekonomije, politologije, sociologije, povijesti te ostalih društvenih znanosti, 1972. godine osnovale su države članice EU-a kao centar istraživačke i nastavne izvrsnosti u područjima od strateške važnosti za razvoj Europe te djeluje i kao službeni arhiv institucija EU-a.

Cilj peticije je skupiti barem 1000 potpisa, a nalazi se na sljedećem linku: Inicijativa za priključenje Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu.