'AKTIVIRAJ SE'

Studenti izašli na riječki Korzo

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2009 15:44
  • Objavljeno 13.05.2009 u 15:36
Studenti prosvjed rijeka

Studenti prosvjed rijeka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Sop

Studenti, predstavnici Nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje danas su mirno prosvjedovali u središtu Rijeke upozoravajući na zahtjeve kojima traže da se svima i na svim razinama omogući besplatno studiranje

Studenti su nosili natpise 'Tko nije s nama za školarinu je', 'Besplatno obrazovanje odmah', 'Studenti uz radnike' i 'Aktiviraj se'. Njih stotinjak u koloni je prošlo Korzom pjevajući, zviždeći i bubnjajući. Nezavisna inicijativa danas je medijima poslala priopćenje u kojem izvješćuje da 'dislociranu nastavu koja je pokrenuta na riječkome Filozofskom fakultetu smatra ilegalnim načinom razbijanja kritične mase studenata' te da je detaljnijim analiziranjem dostupnih informacija ustvrđeno da 'ne postoji pisana uredba kojom se prisiljava Sveučilište da dislocira nastavu'.

Nezavisna inicijativa tvrdi kako sve legalne oblike djelovanja na Sveučilištu određuje Statut, a svako kršenje Statuta ilegalni je čin ako nije reguliran pravnim aktom koji je dostupan svima, a pogotovo onima na koje se odnosi. Rješavanje problema šutnjom savršeno je usklađeno s mogućnošću provođenja ilegalnih činova bez snošenja posljedica, kaže se među ostalim u priopćenju.

Studenti iz Nezavisne inicijative tvrde kako nisu točna medijska izvješća da je na nastavu na Filozofskom fakultetu došlo više od 70 posto studenata te da je time prekinuta blokada. Tolika posjećenost nastave nije realna ni u redovitome nastavnom procesu, ističu studenti i tvrde kako je jedina namjera iznošenja tog podatka bila diskreditirati blokadu i studentski kolektiv. Nezavisna inicijativa procjenjuje da najviše 30 posto studenata pohađa dislociranu nastavu.

Podatak o tome da 60 do 70 posto studenata riječkoga Filozofskog fakulteta pohađa dislociranu nastavu iznio je na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo prorektor za međunarodne odnose riječkoga Sveučilišta Goran Kalogjera, pri čemu je ustvrdio kako je blokada Fakulteta prekinuta. Studenti iz Nezavisne inicijative još blokiraju zgrade Filozofskog fakulteta te Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i tako u njima onemogućavaju nastavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi