ZBOG NAPLATE ŠKOLARINE

Studenti Filozofskog u Zagrebu u ponedjeljak blokiraju referadu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2011 21:32
  • Objavljeno 01.10.2011 u 20:47
Filozofski fakultet

Filozofski fakultet

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta na svojem su 139. plenumu odlučili da će u ponedjeljak blokirati fakultetsku referadu zbog odluke Fakulteta da će naplaćivati školarine i ECTS bodove, prenio je danas portal Slobodni filozofski

Na izvanrednom plenum održanom 30. rujna odlučeno je da se tijekom blokade referade zaposlenike neće pustiti na njihova radna mjesta, no plenum je o toj odluci dvaput glasovao zbog velikog broja suzdržanih u prvom glasovanju. Također je odlučio da će sazvati konferenciju za medije na prvi dan blokade referade te su izabrani glasnogovornici plenuma koji će pročitati izjavu za medije.

Prva točka dnevnog reda bio je izvještaj sa sjednice fakultetskog vijeća, a sudionici plenuma nekoliko sati su raspravljali o točki vezanoj uz školarine. 'Studenti koji upisuju 2. godinu morat će plaćati školarine. Također se naplaćuju i ECTS bodovi, i to 100 HRK po jednom bodu. Odluka o tome je donesena u ožujku, ali nije objavljena na stranici Fakulteta. Pitanje naplaćivanja ECTS bodova je prebačeno na neku drugu sjednicu Vijeća', izvješteno je na plenumu i ocijenjeno da ubuduće treba poraditi na transparentnosti.

Slobodni filozofski prenosi i da su studenti na plenumu obaviješteni da je vijeće donijelo dva službena spisa: otvoreno pismo vijeća Filozofskog fakulteta premijerki Jadranki Kosor povodom prijedloga zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i priopćenje u povodu neispunjavanja financijskih obveza prema Fakultetu i Sveučilištu od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, što uključuje i problematiku naplaćivanja participacija u školarinama od studenata.

Studenti s plenuma najavili su i izložbu u auli Fakulteta, kojom bi se na jednostavan i vizualan način ukazalo na studentske probleme.

Novi plenum održat će se, kako je najavljeno, u ponedjeljak u 16 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!