INDEKS 3

Studenti ekonomije priznali plaćanje ispita

17.06.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Suđenje u slučaju Indeks 3 u kojem je za korupciju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, odnosno 'kupoprodaju' ispita te primanje i davanje mita, među ostalima optuženo i devetero profesora, danas je nastavljeno svjedočenjem prvih studenata

ZAGREB - Studenti Dragan Kordić, Ivan Kurelija i Sara Kelmerić potvrdili su da su novac dali prvooptuženom posredniku Milanu Ćevidu, koji je na početku suđenja priznao sve što mu se stavlja na teret.

Nakon čitanja USKOK-ove optužnice krivnju je uz Ćevida priznao i vanjski suradnik na Fakultetu Marko Slipčević te studentice Antonija Katavić i Ivana Ćorluka. No, nitko od njih potom nije želio iznositi svoju obranu ili odgovarati na pitanja.

USKOK-ove optužbe odbacilo je ostalih 17 optuženika, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić

Na današnjem ročištu trebalo je svjedočiti ukupno osam studenata, no pet ih se nije pojavilo u sudnici.

Na 120 stranica optužnice 11 profesora ili predavača te voditeljicu referade na Ekonomskom fakultetu USKOK tereti se da su se, zajedno s posrednicima i studentima, udružili zbog davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanje na protuzakonito posredovanje, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

Profesorica trgovačkoga prava Deša Mlikotin-Tomić, koja je nakon izbijanja afere dala ostavku na mjesto predsjednice saborskoga Povjerenstva, tereti se da je na ispitu pustila dvojicu studenata koji su ispite platili posrednicima.

Studenti su za ispite navodno plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Luburić nastavak suđenja zakazao je za 2. srpnja.