ministar energetike poručio:

Struja, plin i voda neće poskupjeti u 2018. godini

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.12.2017 14:40
  • Objavljeno 27.12.2017 u 14:40
Ministar energetike Tomislav Ćorić poručio kako struja, plin i voda neće poskupjeti u 2018. godini

Ministar energetike Tomislav Ćorić poručio kako struja, plin i voda neće poskupjeti u 2018. godini

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u srijedu da struja, plin i voda neće poskupjeti u 2018. godini

'Naknada za obnovljive izvore energije, koju smo morali podići u 2017. godini, dostatna je za isplatu svih postojećih i novih priključaka obnovljivih izvora energije do kraja prvog tromjesečja 2019. godine, pa zato električna energija do tada neće poskupjeti', rekao je Ćorić novinarima.

'Stvorili smo i zakonski okvir za tržište plina, pa u 2018. godini ni plin ne bi trebao poskupjeti', ustvrdio je. Jednako tako, kaže Ćorić, stupanjem na snagu izmjena Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva neće doći do povećanja cijene vode.

Novinare je zanimalo kako se namjerava riješiti problem zbrinjavanja mulja iz pročišćivača otpadnih voda, na što je ministar odgovorio da su prije nekoliko godina napravljene studije koje su pokazale da se odlagališta mulja mogu sanirati na različite načine, a najskuplja je sadašnja varijanta da se mulj šalje u inozemstvo i tamo energetski oporabljuje.

  • +6
  • +3

Tomislav Ćorić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

Mulj se može koristiti na poljoprivrednim i degradiranim tlima, pod uvjetom da u mulju nema teških metala. Ujedno se obrađeni mulj može koristiti kao građevinski materijal, npr. kod izgradnje takozvanih 'košuljica' za vodovode, autoceste i ostale ceste.

Ćorić je naveo da su Hrvatske vode prije mjesec i pol pokrenule projektni zadatak izrade studije svih mogućih alternativnih oblika korištenja mulja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!