PLINSKA ELEKTRANA

Ćorić očekuje obrazloženje zašto je odbačena studija utjecaja na okoliš za Peruću

19.12.2017 u 17:52

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u utorak da će se do kraja 2018. izraditi energetska strategija Hrvatske te je rekao kako u sljedećih desetak dana očekuje obrazloženje odluke Savjetodavnoga stručnog povjerenstva kojom se odbacuje studija utjecaja na okoliš u vezi s izgradnjom plinske elektrane Peruće

 Očekujem od tog povjerenstva da u sljedećih desetak dana izađe s pisanim obrazloženjem na temelju kojeg ću donijeti odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti procjene, rekao je ministar Ćorić novinarma u Solinu nakon potpisivanja ugovora o gradnji solinskoga reciklažnog dvorišta u naselju Sv. Kaji.

  • +11
Ekopiknik i ekoprosvjed protiv termoelektrane Peruća Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Ministar Ćorić je iskinuo kako nema nijednog razloga "ne vjerovati članovima tog povjerenstva i stručnjacima i njihovim stavovima".  Na sjednici Savjetodavnoga stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu (KKPE) Peruću, koja je održana 12. prosinca, od 12 nazočnih članova devet ih je glasovalo protiv, a tri su bila "za prihvatljivost KKPE Peruće za okoliš", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.  

Na novinarsko pitanje kako komentira informacije da se stanovništvo Dalmatinske zagore protivi i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Vrdova, ministar Ćorić je odgovorio kako je u Hrvatskoj "jako puno protivljenja izgradnji energetskih objekata" te da on smatra kako o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti utjecaja na okoliš takvih objekata treba odlučivati stručno povjerenstvo.  

"Kao ministar zaštite okoliša i energetike, moram vjerovati stručnjacima, odnosno ljudima od autoriteta u području o kojem se radi", rekao je Ćorić.  

Izrazio je žaljenje što u zadnjih nekoliko desetljeća nisu iskorišteni "snažni energetski potencijali" koje ima Republika Hrvatska, te je dodao kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike trenutačno kreira smjernice te energetske strategije.

 "Mi namjeravamo do kraja 2018. završiti energetsku strategiju Republike Hrvatske", rekao je Ćorić i pritom istaknuo da je "hidropotencijal jedan od najvećih potencijala koji Hrvatska ima u području energetike".

"Ako želimo osigurati veću razinu energetske neovisnosti Republike Hrvatske, onda taj potencijal trebamo iskoristiti", poručio je ministar Ćorić.