politički pucanj u nogu

Stručnjakinja za tržište nekretnina: Nema se hrabrosti uvesti ključni porez

06.04.2024 u 15:30

Bionic
Reading

U emisiji Studio 4 HRT-a stručnjaci su komentirali dosad najviši kreditni rejting Hrvatske, dotaknuli su se i problema više od 600 tisuća slobodnih i praznih stanova te najskupljih stambenih kvadrata među članicama EU-a

'Ta odluka o potvrdi rejtinga, koji je u biti najbolji otkad je hrvatske države - je upravo i rezultat dobrog upravljanja javnim dugom, smanjenja njegovog udjela u BDP-u, a isto tako - povlačenja sredstava EU iz programa vezanih za oporavak i otpornost', rekao je za Studio 4 HRT-a Ivica Žuro, stručnjak za financije i investicije.

Kako kaže, ipak se potkrala 'preporuka kako da se taj rejting održi, a možda i poboljša'.

'Napraviti strukturne reforme, učiniti javni aparat bržim i efikasnijim te jeftinijim. Na nama je da iznađemo način kako', kazao je.

Stručnjakinja za tržište nekretnina Anita Grbavac naglasila je kako je potrebno uvesti porez na nekretnine.

'Ja bih voljela da se to dogodi, teško mi je reći hoće li neka Vlada imati hrabrosti i odlučnosti za napravit tako nešto budući da time direktno utječete na svoje glasače, a svakom političaru je u interesu bude ponovno izabran', rekla je.

Kako kaže, 'to bi potaknulo da se ta imovina stavi na tržište, jer ako biste morali platiti porez na nekretninu, bilo bi vam u interesu da od te nekretnine zaradite barem toliko koliko je iznos poreza'.

'To znači da bi stavili stan na tržište dugoročnog najma ili bi ga prodali te tako povećali likvidnost tržišta', dodala je.