što nakon poskupljenja

Kako se ljeti hladiti, zimi grijati, a ne bankrotirati? Stručnjakinja otkriva najjeftiniji način

22.07.2022 u 20:12

Bionic
Reading

Inflacija nezaustavljivo raste, a kako sada stvari stoje i ove jeseni dočekat će nas poveći računi za grijanje. Voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Tea Žakula ima koristan savjet

Žakula je, naime, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu sugerirala racionalnije korištenje klima uređaja, manje se hladiti ljeti, a grijati zimi, ali trajno rješenje je nešto drugo, donosi Dnevnik Nove TV.

"Može biti trajno rješenje jer je trenutno najjeftinija investicija koju možete napraviti - kupiti sobni termostat", rekla je.

Ljudi smatraju da preporuke 'povisite temperaturu termostata ljeti ili smanjite zimi' su paušalne i to ne znači puno, ali znači jako, jako puno", dodala je. "Svaki stupanj prema gore zimi je pet posto uštede energije. Znači - hoćete li se grijati na 20 ili 21 stupanj znači jako puno vašim računima, znači da ćete imati pet posto veću potrošnju na računima za grijanje, što je značajno", objasnila je Žakula.

O tome kako manje trošiti energente sljedeće zime, savjetuje: "Za one koji nemaju novca za investiranje - podešavanje temperatura, smanjivanje otvaranja prozora izvan onoga što je potrebno za prozračivanje i ugradnjom termostatskih ventila kako bi se regulirala jačina rada radijatora. Za one koji imaju malo više novca za investirati, možda razmisliti o promjeni energenta, pogotovo ako se trenutno služe plinom", zaključila je Žakula.