otvoreno

Stručnjak za sigurnost: Vidi se od prvog dana da Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima

05.04.2022 u 22:43

Bionic
Reading

Sve je više snimki ruskih ratnih zločina u ukrajinskim gradovima. Rusi tvrde da je u pitanju ukrajinska propaganda. Ukrajinci traže neovisnu međunarodnu istragu. Hoće li počinitelji biti privedeni pred lice pravde? Koji su instrumenti pritiska da se to dogodi? Može li se ukrajinska kriza preliti na Balkan?

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap gostujući u emisiji HTV-a 'Otvoreno' rekao je kako će se ruska vojska najvjerojatnije povući sa sjeveroistoka Ukrajine.

'Oni drže komunikaciju, ne drže prostor. Jednostavno ne može se održati jer nisu ispunjeni strateški ciljevi. Vrlo vjerojatno će se ruska vojska povući s ostalom vojskom koja se povukla oko Kijeva. To je put preko tisuću kilometara željeznicom preko Bjelorusije, kroz Rusiju do Harkiva. U tom području će se vjerojatno reorganizirati i obnoviti postrojbe. Treba reći da se ne mogu više obnoviti s onim profesionalnim sastavom kakav je. Njihove napadačke sposobnosti će biti znatno slabije nego što su bile početkom rata', rekao je Akrap.

Istaknuo je kako su Rusi odustali od napada na Odesu kopnenim putem jer nemaju više snage.

'Ukrajinske oružane snage oslobodile su Mikolajiv i krenule su prema Hersonu kako bi odvukle dio napadačkih postrojbi ruskih oružanih snaga koje idu pravcem preko Zaporožja na sjeveroistočni dio. Ukrajina je naoružana s brojnim protuoklopnim i protuzračnim sustavima, dobivaju besposadne letjelice koje imaju mogućnost nanošenja ozbiljne štete pješaštvu. Postoji velika vjerojatnost da će dobiti najmodernije pametno oružje.', rekao je Akrap dodajući kako Rusi svoje sustave nisu nigdje testirali.

'Testirali su ih u Siriji i na poligonima u Rusiji, ali ih nikad nisu suočili sa zapadnim sredstvima. To je ozbiljan problem. Vidi se od prvog dana da Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima. Ukrajina je u ovih pet tjedana mobilizirala i obučila veliki broj ljudi i nisam siguran da će oni uspjeti na takav način', rekao je Akrap.

Novinar Gordan Malić komentirao je analogiju Vukovar-Mariupolj koja se nameće u medijima i rekao da je stanje u Mariupolju vjerojatno još gore.

'Iz snimaka se vidi da je to jedan potpuno uništeni grad. Da biste uništili grad koji je veći od Vukovara u 15 dana, morate napraviti uz jako puno žrtava.', istaknuo je Malić.