STRUČNJAK za tportal

Zašto su izraelski obavještajci podbacili? 'Ovo je bilo potpuno krivo!'

10.10.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Poslije tri dana žestokih borbi Izraela i Hamasa ratu se ne nazire kraj. Izrael je silovito uzvratio bombardiranjem Pojasa Gaze nakon što je Hamas u subotu pokrenuo napade diljem te zemlje i, osim vojnih meta, napao civile te oteo i zvjerski likvidirao stotine ljudi. Kako je moguće da Izrael, poznat u cijelom svijetu po svojim tajnim službama, nije znao za invaziju koju su planirali u Hamasu?

Odgovore na to, ali i druga pitanja o sukobu koji traje, ekskluzivno za tportal dao je Yossi Melman, izraelski novinar, publicist i jedan od najboljih svjetskih poznavatelja špijunaže, a koji je i sam proveo tri godine u izraelskim specijalnim snagama.

Melman, koji danas radi kao novinar za dnevnik Haaertz te je autor niza knjiga o Mossadu i izraelskoj unutarnjoj službi sigurnosti Shin Bet, kaže za tportal da je ovaj sukob gori od Jomkipurskog rata prije 50 godina.

'Tada su naše službe znale da se nešto sprema, imale su informacije, ali su ih pogrešno protumačile, a sada tajne službe nisu imale ništa. Ovo je veća katastrofa od Jomkipurskog rata jer su se tada sukobile vojske, naša protiv egipatske i sirijske, ali tada je u Sinajskoj pustinji postojao prazan koridor od nekoliko stotina kilometara, a danas Hamasovi teroristi upadaju u sela. Čitave zajednice izbrisane su s lica zemlje, a broj žrtava samo će rasti', kaže nam Melman.

Pitamo ga kako je moguće da izraelske tajne službe, koje prisluškuju militante u Pojasu Gaze i imaju bezbroj tehnologija za nadzor, nisu znale za napad golemih razmjera. Melman nema odgovora, već samo pretpostavke, kao i svi u Izraelu.

'Razgovarao sam ovih dana s mnogim civilnim i vojnim obavještajcima i nitko ne može objasniti kako se dogodio ovakav propust. Svi su zbunjeni i u nevjerici, nitko zapravo o tome ne govori jer se nema što reći', kaže Melman i nastavlja:

  • +9
Bombardiranje Gaze Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

'Imam pretpostavku da je došlo do posve pogrešne percepcije Hamasa, mislilo se da se spremaju na manje okršaje, a službeno su njihovi predstavnici govorili da se žele baviti ekonomskom revitalizacijom Pojasa Gaze. S druge strane, Izrael nije htio pregovarati s njima o puštanju Hamasovih pripadnika iz zatvora, a njih je u Izraelu oko 7000. Šef Hamasa u Gazi, Jahja Sinvar, čovjek je koji je pušten iz izraelskog zatvora i ranije je govorio da on nikad neće zaboraviti svoje ljude koji su ostali zatvoreni.'

Naš sugovornik tvrdi da je Hamas imao pomoć Irana i Hezbolaha u planiranju napada, da su Hamasovi borci imali obuku u Libanonu i sigurno su bili u kontaktu s iranskim savjetnicima i instruktorima, ali i da su većinu planiranja obavili sami.

'Oni su promatrali granicu, naučili su naše rutine, povremeno testirali snagu naše obrane i promatrali koliko će brzo Izrael reagirati. Granica je pokrivena senzorima i automatskim strojnicama, a znali su i za ubačene izraelske agente i prisluškivanje. Za komunikaciju i planiranje koristili su glasnike, tekliće, i nisu ostavljali nikakav digitalni potpis. Hamas je često vježbao i snimao vojne vježbe te objavljivao snimke, a one su u Izraelu neozbiljno shvaćene jer su često bile dramatizirane i preglumljene. To je samo igra, komentiralo se u Izraelu', kaže Melman.

Izraelci pokapaju mrtve nakon napada Hamasa Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Po pitanju Hezbolaha i njegova uključivanja u sukob, Melman nam kaže da on sad također testira izraelsku obranu na sjeveru zemlje slanjem diverzanata i povremenim granatiranjem, ali još stoji po strani i kao da čeka što će se dalje događati.

Zemlja je u šoku, a snimke pokolja gledaju se u nevjerici, dodaje Melman: 'Sad se borimo s replikom Islamske države - njihova islamistička ideologija je ista, bore se za kalifat. Da nema taoca, izraelski odgovor Hamasu bio bi puno žešći. Pobili su žene i djecu, pobrisali s lica zemlje čitave zajednice i zemlja je traumatizirana nakon što smo vidjeli izmasakrirana tijela naših sugrađana'.

Osim što je u šoku, Izrael je duboko podijeljena zemlja te nakon ovog rata i propusta vojnih i civilnih obavještajnih službi ništa više neće biti isto.

'Rat neće završiti nakon nekoliko dana, ali nakon nekoliko tjedana ljudi će se smiriti i početi zahtijevati odgovore od premijera, a on je već pod teškim optužbama za korupciju. Benjamin Netanyahu neće moći ostati na vlasti. Morat će objasniti puno toga, kao i njegovi sljedbenici koji su se ponašali kao da je on mesija i spasitelj Izraela, a oni kao članovi kulta. U povijesti smo uvijek preživjeli ovakve krize, preživjet ćemo i ovu', zaključio je Melman.